#reformafederal

Després de 35 anys de vigència de la Constitució fem un balanç positiu de l'Estat de les Autonomies, tant pel que fa al desenvolupament econòmic i social de Catalunya com per a la millora del nostre autogovern, però convé revisar a fons l'estructura territorial de l'Estat per corregir les disfuncions detectades i afrontar problemes que no es podien preveure el 1978.

Els darrers anys, ni el Govern espanyol ni el Govern català han sabut canalitzar la gran voluntat de canvi en les relacions de Catalunya amb la resta de l’Estat ni la desafecció creixent entre els catalans i les catalanes, davant les perspectives recentralitzadores del PP i els desafiaments sobiranistes de CiU i ERC. El procés participatiu que va tenir lloc el passat 9 de novembre va posar de manifest que la situació política és insostenible i que ni l’immobilisme d’uns ni la unilateralitat d’altres resolen el problema d’encaix entre Catalunya i Espanya, ni dóna resposta als anhels i la voluntat dels catalans i els catalanes.

La situació és insostenible i és més necessari que mai recuperar la POLÍTICA en majúscules, i donar una resposta adequada a les demandes de més i millor autogovern, millor reconeixement de la pluralitat de les nacionalitats de l'Estat i la singularitat de Catalunya, i un finançament més just. En aquest sentit, els i les socialistes defenem una reforma de la Constitució en sentit Federal, que permeti conciliar el nostre autogovern de la forma més àmplia possible amb el nostre compromís amb Espanya i Europa. Un acord de tipus federal per avançar sense trencar, coherent amb els nostres valors de llibertat, igualtat, fraternitat i solidaritat, i que sigui votat pel conjunt de ciutadans i ciutadanes.  

 

Enllaç d'interès: http://reformafederal.wordpress.com/