Per una reforma constitucional federal

  • Actualitzat:
  • Creat:

Pere Navarro presenta a Madrid, amb La Fundació Rafael Campalans, el document de treball on s'hi recullen opinions i aportacions de Xavier Arbós, Meritxell Batet, Carme Chacón, Jaume Collboni, Miquel Iceta, Eduard Roig, Joaquín Tornos i Francesc Vallès.

Aquest passat dia 29 de maig, Pere Navarro va presentar el document "Per una reforma constitucional federal” elaborat per la Fundació Rafael Campalans, a la sala Ernest Lluch del Congrés dels Diputats. 

Des de fa temps defensem la necessitat d’impulsar una reforma constitucional federal perquè, 35 anys després de l’aprovació de la Constitució, convé revisar a fons el funcionament de l’Estat de les Autonomies, que acumula problemes importants. A ningú se li escapa que la desafecció entre Catalunya i Espanya ha anat creixent i mereix una resposta que, fins ara, hem estat incapaços de donar. I aquesta és la resposta federal.

Trobaràs més avall el document en la seva versió catalana i castellana (i adjunts per a descarregar), la nota de premsa corresponent a la presentació d'ahir. Adjuntem també una infografia sobre “Les 4 erres del federalisme”, amb els objectius de la nostra proposta: reduir la conflictivitat competencial, assegurar la representació de les comunitats autònomes en la governança de l'Estat, garantir la suficiència, la solidaritat, l'equitat dels recursos i el finançament de les administracions, i reconèixer el caràcter plurinacional, pluricultural i plurilingüístic de l'Estat.

I et convidem a llegir la intervenció del primer secretari del PSC, la qual també trobaràs adjunta.

Volem, en definitiva, una reforma constitucional federal, acordada i dins del marc legal, basada en els plantejaments d'unió i llibertat, autogovern i govern compartit.

Miquel Iceta, president de la Fundació, havia recordat dies abans a la presentació a Barcelona, que "el document "Per una reforma constitucional federal" és fruit de l'encàrrec del primer secretari del PSC, Pere Navarro", i va insistir que "aquesta és una proposta oberta al debat, oberta a les aportacions de qui hi vulgui contribuir", tot recordant que "ens hem cenyit només als aspectes institucionals i territorials"Jaume Collboni va insistir que "aquest és un document obert a les aportacions de tots els federalistes, no només els socialistes, sinó tots aquells que siguin partidaris de la cohesió dins la diversitat i no pas. Aquest document no fa més que recollir la tradició del socialisme catalanista, que sempre ha defensat la cohesió social i la cohesió nacional com a elements indestriables". Francesc Vallès va recordar que  el PSOE defensa la reforma constitucional i hi ha 5 documents federalistes (València, Aragó, Illes Balears, Andalusia i la Fundació Ciudadanía y Valores) sobre la taula".

 

I la versió en castellà:

Miquel Iceta va cloure l'acte recordant unes paraules de Rafael Campalans:

"Socialisme i federalisme, més que doctrines convergents, han de considerar-se com doctrines complementàries, com sigui que si la primera és normativa per a la vida individual de les nacionalitats dins dels Estats complexos, la segona ens mostra el camí formal per anar agermanant dins d'Estats units d'amplitud major cada dia, fins que s'arribi a assolir el magne ideal de reunir la humanitat sencera en una gran i única família ".

Fitxers adjunts:

Paraules clau: