Actualitat

Experts i referents lingüístics participen en les jornades per renovar el consens per la llengua a Catalunya

19 gener 2022

Acte pel consens de la llengua a Catalunya, de la Fundació Rafael Campalans

La Fundació Rafael Campalans reunirà els dies 28 i 29 de gener nombrosos experts i referents lingüístics en unes jornades de debat i treball per abordar la renovació del consens per la llengua a Catalunya.

Les jornades, que se celebraran a la sala Ernest Lluch de la seu de la Fundació Rafael Campalans (Pallars, 191, Barcelona), començaran divendres a les 16 hores amb una inauguració a càrrec del president de la Fundació i expresident de la Generalitat, José Montilla.

Posteriorment, hi haurà una taula de debat sobre l’aprenentatge de les llengües a l’escola en un context plurilingüe, amb Assumpta Baig, mestra, exdiputada al Parlament i presidenta de la Fundació Marta Mata, i Juli Palou, doctor en Filologia i Ciències de l’Educació i director de PLURAL (Plurilingüismes Escolars i Aprenentatge de Llengües de la Universitat de Barcelona.

Tot seguit, se celebrarà un debat moderat per la periodista Milagros Pérez Oliva sobre el marc normatiu vigent en matèria lingüística, amb Antoni Bayona, lletrat i professor titular de dret administratiu de la UPF; Jordi Font, polític, expert en polítiques culturals, secretari del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), i Albert Branchadell, professor de Sociolingüística de la UAB, membre del Comitè d’Experts de la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries.

La jornada de divendres culminarà amb un debat sobre l’ús social del català amb Emili Boix-Fuster, catedràtic de sociolingüística de la UB i director del Centre Universitari de Sociolingüística i Comunicació, i Paquita Sanvicén, professora de Sociologia de la Universitat de Lleida i directora general de Planificació i Foment de la Secretaria de Política Lingüística (2006-2010).

Dissabte, es reprendrà l’activitat a les 10 hores amb un debat sobre la salut del català i del castellà al món editorial, amb els escriptors Jordi Amat, Emma Riverola, Antoni Puigvert i Eugenia Tusquets.

A continuació, hi haurà un debat polític sota el títol ‘És possible un acord per renovar el consens lingüístic a Catalunya?’, en el que hi participaran Joan Manuel Del Pozo, professor emèrit de Filosofia i Síndic de la UdG; Irene Rigau, docent i política; Joan Botella, catedràtic de Ciència Política de la UAB i president de Federalistes d’Esquerres, i Fernando Sánchez-Costa, president de Societat Civil Catalana, amb moderació a càrrec de la diputada al Parlament Esther Niubó.

El primer secretari del PSC i cap de l’oposició, Salvador Illa, serà l’encarregat de clausurar les jornades, sobre les 12.30 hores de dissabte.

Programa detallat de les jornades:

Divendres, 28

16.00 h.      Inauguració

A càrrec de:

  • José Montilla Aguilera, president de la Fundació Rafael Campalans

16.15 h.      L’aprenentatge de les llengües a l’escola, en un context plurilingüe

A càrrec de:

  • Assumpta Baig, mestra, exdiputada al Parlament de Catalunya i presidenta de la Fundació Marta Mata
  • Juli Palou, doctor en Filologia i Ciències de l’Educació i director de PLURAL (Plurilingüismes Escolars i Aprenentatge de Llengües de la Universitat de Barcelona
  • Persona experta pendent de confirmació

Presenta i modera: periodista, pendent de confirmació

Debat i intervencions – Fila 0: representació de la junta de direccions de centres educatius de Catalunya, de l’escola concertada, de l’AEB, dels sindicats de l’educació, de la FMRP, de les federacions de mares i pares (AFFAC, FAPAES, FAPEL), etc.

17.30 h.      El marc normatiu vigent en matèria lingüística: on som i com hi hem arribat?

A càrrec de:

  • Jordi Font, polític, expert en polítiques culturals, secretari del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA)
  • Antoni Bayona, lletrat i professor titular de Dret Administratiu de la Universitat Pompeu Fabra
  • Albert Branchadell, professor de Sociolingüística de la UAB, membre del Comitè d’Experts de la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries

Presenta i modera: Milagros Pérez Oliva, periodista

Debat

18.30 h.      L’ús social del català: en retrocés?

A càrrec de:

  • Rafael Jorba, periodista
  • Montserrat Guiu, exhibidora cinematogràfica
  • Emili Boix-Fuster, catedràtic de Sociolingüística de la Universitat de Barcelona i director del Centre Universitari de Sociolingüïstica i Comunicació
  • Paquita Sanvicén, professora de Sociologia de la Universitat de Lleida i directora general de Planificació i Foment de la Secretaria de Política Lingüística (2006-2010)

Presenta i modera: Sílvia Romero, doctora en Lingüística i diputada al Parlament de Catalunya.

19.30 h.      Fi de la jornada

Dissabte, 29

10.00 h.      Represa de la jornada

10.30 h.      Conversa: Com es viuen les llengües en la literatura

Intervindran:

  • Jordi Amat, escriptor, filòleg i crític literari
  • Emma Riverola, escriptora
  • Antoni Puigverd, escriptor i poeta
  • Eugènia Tusquets, artista

Presenta i modera: periodista, pendent de confirmació

Debat

11.30 h.      Debat polític: És possible un acord per renovar el consens lingüístic a Catalunya?

Intervindran:

  • Joan Manuel Del Pozo, professor emèrit de Filosofia i Síndic de la Universitat de Girona
  • Irene Rigau, docent i política
  • Joan Botella, catedràtic de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona i president de Federalistes d’Esquerres
  • Fernando Sánchez-Costa, president de Societat Civil Catalana

Presenta i modera: Esther Niubó, diputada al Parlament de Catalunya i secretària d’Educació i Formació Professional del Partit dels Socialistes de Catalunya.

12.30 h.      Cloenda, a càrrec de Salvador Illa, primer secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya i cap de l’oposició

El cartell de les jornades

El tweet destacat

Emissió en directe