Si per fer República cal empetitir la nació, aquesta República no ens serveix

  • Miquel Iceta
  • Actualizado:
  • Creado:

Miquel Iceta insta a Joaquim Torra a tornar a la legalitat, evitar el trencament dins la societat catalana i iniciar el diàleg institucional que permeti avançar el país

El president del grup parlamentari Socialistes-Units per Avançar, Miquel Iceta, ha advertit avui durant la seva intervenció en el debat de la segona volta del debat d’investidura del candidat Joaquim Torra que “si per fer República cal empetitir la nació, aquesta República no ens serveix; si per fer República cal trencar la unitat civil, aquesta República serà nefasta; si s’han de vulnerar les lleis que regulen la nostra convivència, això acabarà com el rosari de l’aurora, o sigui, en batalla campal”.

 

Miquel Iceta, que ha retret les expressions del candidat en xarxes socials, intervencions i articles en contra d’Espanya i els espanyols, li ha tornat a preguntar si “només mereix la condició política de català qui parla català o se sent català i prou” perquè “Catalunya s’ha construït al llarg del temps amb molts llevats i la seva identitat és plural. Tot essencialisme esdevé una amputació del nostre poble. Hi cabem tots o no?”. En aquest punt, el líder dels socialistes catalans ha recordat el llegat de Rafael Campalans o Joan Reventós, i l’ha instat a no fer un sol pas enrere en la unitat civil del poble de Catalunya.

 

Pel que fa l’esbós del seu projecte de Govern, Miquel Iceta li ha llançat quatre qüestions a esvair: “voldríem saber si respectarà el marc legal vigent, si és capaç d’assumir que Catalunya està formada per tots els ciutadans de Catalunya, també els que parlen castellà o altres llengües i els catalans que se senten també espanyols, quina seria la seva contribució al respecte entre els catalans i també com pensa establir el diàleg del que parla”. “Ja li vaig assenyalar dissabte, senyor candidat, que no voldríem que la seva presidència fos la «zona zero» de les nostres institucions d’autogovern. No voldríem que el mal ús de les institucions arrasés el nostre autogovern. Un autogovern que ho és de tots els catalans, pensin com pensin”, ha destacat Miquel Iceta; “com no voldríem que l’article 155 de la Constitució s’hagués d’aplicar novament, els encoratgem a que no ho tornin a provocar, com ho van fer els dies 6 i 7 de setembre, l’1 d’octubre i 27 d’octubre de l’any passat”.

 

El líder dels socialistes ha llistat alguna de les qüestions urgents a negociar, com les 46 demandes plantejades pel president Puigdemont (deixant a banda el referèndum encara en quedarien 45), el desenvolupament de l’Estatut i la recuperació d’elements erosionats per la Sentència del Tribunal Constitucional a través de la reforma de les corresponents lleis orgàniques, el finançament, la inversió estatal en infraestructures estratègiques, els temes relatius a la llengua catalana, els símbols i la cultura, els temes relatius a la capitalitat de Barcelona i la reforma constitucional federal. I ha acabat amb una sospita: “nosaltres volíem investidura i govern, però potser de forma ingènua volíem també nova etapa. No sembla que el que ens proposa sigui això. Eleccions en uns mesos, gesticulació abrandada i probablement algun gest de desobediència sense majors conseqüències. Li he de dir: al tanto. De vegades un acaba tant lligat al que diu que acaba cometent errors fatals. El 27 d’octubre va ser això”, ha conclòs.

 

 

 

 

Ficheros adjuntos:

Palabras clave: