Romero reclama reduir les taxes universitàries un 30% en tres anys

  • Actualizado:
  • Creado:

Alícia Romero demana posar el coneixement "al centre de l'economia i transferir-lo al teixit econòmic i productiu per ser capaços de millorar i transformar la societat en àmbits diversos com la salut o el medi ambient"

La diputada del grup socialistes-units per avançar, Alícia Romero, ha reclamant a la consellera d'empresa i coneixement, Àngels Chacón, "posar el coneixement al centre de l'economia" i "transferir-lo al teixit econòmic i productiu per ser capaços de millorar i transformar la societat en àmbits diversos com la salut o el medi ambient".

Romero ha preguntat a la consellera perquè s'ha decidit no crear una conselleria d'unviersitats "quan la universitat és un element important, no només per l'economia sinó també per la transformació social" i ha assegurat que si bé és cert que tenim "una molt bona universitat", aquesta està patint moltes dificultats (precarietat professorat, envelliment plantilles, finançamebt i inversió) com denuncia la comunitat universitària. 


En aquest sentit la diputada socialista ha criticat el biaix del Govern a l'hora de fer comparacions amb la resta d'Europa "només comparem a nivell de recerca, on estem a nivells d’excel.lència - ha explicat - però i si ens comparem també amb els preus o el finançament? Moltes universitats europees de prestigi tenen preus molt per sota de les nostres" ha denunciat, recordant la reducció del finançament a nivells del 25-30% que va patir el 2012 i el conseqüent augment de les taxes, de fins un 66%. Per Romero, l'augment de les taxes "perjudica la igualtat d'oportunitats en l'accés i la permanència dels estudiants", per això reclama augmentar 300 milions d'euros en finançament públic i reduir les taxes un 30% en tres anys. 

Romero també ha reclamat un calendari per desenvolupar el Pla Nacional per la Universitat, la Recerca i la Innovació, així com un pla estratègic per l' EURECAT, sense oblidar-nos de la innovació: "Som excel.lents en recerca, però en innovació perdem posicions, hem baixat del 1’70% PIB al 2009 al 1’46 al 2016 quan Europa ens demana el 3%, i segons els estandards d’Eurostat, Catalunya va caure durant 2012-14 de ser regió innovadora nivell 2 (strong innovator) a nivell 3 (moderate innovator) ha alertat.

Pel que fa al comerç, Alícia Romero ha plantejat la possibilitat de crear una comissió d'estudi al Parlament per parlar sobre els reptes i oportunitats del comerç online, així com que accelerin els treballs del projecte de llei dels BID’s per millorar la competitivitat del comerç urbà. En referència al Turisme ha posat sobre la taula la necessitat de "ser valents i fer una inspecció de treball en un sector que té molts problemes laborals", posant com exemple el que va realitzar el govern de les Illes Balears. Cal millorar la qualitat que passa, en part, per augmentar la qualitat en l’ocupació. 

Pel què fa a energia, Romero ha demanat acord polític per al Pacte per a la transició energètica, i més esforços en energia eòlica i fotovoltaica per poder complir els objectius europeus.

Per últim, Romero ha lamentat el silenci i la manca d'autocrítica del Govern davant les més de 3.000 empreses que han canviat la seu social a fora de Catalunya: "Creiem que caldria un pla de retorn, d'atracció i de reputació de Catalunya per les empreses" ha conclòs.

Palabras clave: