Collboni destinarà el 7% del pressupost municipal a cultura

  • Actualizado:
  • Creado:

Els socialistes incentivaran també la creació amb un programa estable de beques per creadors i recolzant també les indústries creatives com el disseny i la moda

El candidat del PSC a l’alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, vol posar la cultura en la primera línia en el proper mandat. En un acte celebrat a Ciutat Vella i on ha estat acompanyat del ministre de Cultura, José Guirao, l’alcaldable socialista ha anunciat que el seu govern destinarà el 7% del pressupost municipal a Cultura -un 5% a la regidoria de Cultura i un 2% als districtes-. Per als socialistes, aquest 7%, percentatge recomanat per l’UE, és necessari per promoure la cultura i crear també hàbits culturals. “Perquè la cultura forma part del nucli central del nostre model de ciutat”, ha argumentat Collboni.

 
En un context de món globalitzat, Collboni proposa que “la cultura sigui allò que ens singularitzi al món”. Per això, la gran aposta dels socialistes en aquest sentit és “incentivar la creació local”, però local entesa com “tots aquells que volen venir a crear a Barcelona”. Malgrat sentir-se orgullós del centenar d’equipaments culturals de la ciutat, Collboni ha criticat la manca d’importància que en els darrers anys se li ha donat a la cultura a Barcelona. “Aquells que tenen la competència directa, la Generalitat, només destina un 0,7% del pressupost. Lluny de l’1,3% que destinaven els governs progressistes quan governàvem Catalunya”, ha reclamat Collboni. 
 
Collboni, que no s’imagina “la Barcelona de 2030 sense la cultura a la seva centralitat”, és conscient de la necessitat de crear públics i hàbits culturals. “Si la gent no va al teatre o als museus o no llegeix, tenim un problema”, ha exemplificat el candidat socialista. “Hem de fer programacions culturals que atreguin públics locals”, aposta Collboni, qui ha afegit que “per això calen diners”.
 
En aquesta línia, Jaume Collboni  ha assegurat que, en paral·lel a l’increment del pressupost municipal per la cultura, es donarà suport als creadors. “Perquè la precarietat dels creadors és insuportable”, ha denunciat l’alcaldable, qui ha anunciat “un programa estable de beques per a que un creador pugui dedicar-se exclusivament durant dos anys a la seva activitat creadora”. També s'impulsarà un fons de capital risc amb un pressupost provinent tant de la taxa turística com de capital privat.
 
L’alcaldable socialista també és partidari de recolzar les indústries creatives com el disseny, la moda o la indústria del videojoc. Per això, Collboni té en ment que la zona de Glòries tingui en el Disseny HUB “l’epicentre de les indústries creatives”. A més, davant el ministre de Cultura, Jaume Collboni ha refermat la seva intenció de que Barcelona esdevingui cocapital cultural a Espanya.
 

Palabras clave: