La Generalitat oculta les dades sobre la Renda Garantida de Ciutadania

  • Actualizado:
  • Creado:

Raúl Moreno denuncia que el Departament d’Afers Socials es nega a donar les dades dels nous sol·licitants de la Renda Garantida. S’estima que prop del 90% de les sol·licituds s’estan denegant.

"Fa mesos que el grup parlamentari Socialista i Units per Avançar vam demanar al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies informació sobre la implantació de la Renda Garantida de Ciutadania, que es va posar en marxa el passat 15 de setembre de 2015. i fins el moment, el silenci per part del Departament amb el grup parlamentari ha estat absolut" ha denunciat aquest matí el diputat Raúl Moreno que ha lamentat que el Departament "estigui saltant-se així el dret dels diputats i diputades a rebre informació veraç sobre una llei aprovada per totes les forces polítiques del Parlament de Catalunya fruit d’una Iniciativa Legislativa Popular."

Moreno ha explicat que el grup PSC-Units “hem fet ús dels canals parlamentaris per rebre la informació des del mes de febrer, hem demanat l’actuació del Síndic de Greuges i finalment hem hagut de demanar empara al President del Parlament”. En aquest sentit, cal recordar que el diputat socialista, junt amb una quinzena de regidors/es de diverses ciutats de Catalunya, va demanar el passat 15 de febrer al Síndic de Greuges que actués d’ofici per aclarir quina ha estat la implantació que s’ha fet de la Renda Garantida, una actuació que a dia d'avui el Síndic encara no ha respost.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha exhaurit els límits de temps per respondre les preguntes fetes pel grup parlamentari sense obtenir resposta. Finalment, en una reunió amb el Director General d’Economia Social, Josep Vidal, i amb el Secretari General de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, tots dos càrrecs de la Generalitat es van negar explícitament a facilitar les dades als grups parlamentaris. Aquesta negativa ha provocat el que grup parlamentari Socialistes i Units per Avançar hagi demanat empara al President del Parlament amb l’objectiu que es faciliti la informació.

A més, el diputat Raúl Moreno ha registrat una proposta de resolució per ser debatuda al Ple del Parlament, per demanar que de forma mensual, els grups parlamentaris rebin un informe amb les dades d’evolució de la renda garantida: "És una vergonya i una manca de respecte que el departament no les vulgui fer públiques, segurament perquè tot sembla indicar que el 90% de les sol·licituds han estat denegades per una interpretació reduccionista dels drets que reconeix la pròpia llei”. A més, la proposta de resolució vol instar al govern a facilitar un model de recurs contenciós administratiu “per a que aquelles persones que han rebut la denegació de la renda garantida o que han vist exhaurit el termini fixat per llei puguin tenir més facilitats per reclamar els seus drets”, conclou Moreno.

Per altra banda, el PSC s’ha manifestat a favor de signar el document que la Comissió Promotora de la Renda Garantida de Ciutadania va a aprovar ahir i que registraran al Parlament de Catalunya el proper dimarts, on reclamen el compliment de la Llei i transparència en les dades dels nous/ves beneficiaris/àries.

Segons el diputat socialista, “els partits independentistes, especialment ERC i Catalunya en Comú Podem, ha jugat durant els darrers mesos amb la impossibilitat d’avançar en la Renda Garantida per l’aplicació del 155, un extrem que ha estat desmentit pels propis càrrecs de confiança del Departament. El problema és la lentitud i la lectura reduccionista d’una llei fonamental per a les persones en risc d’exclusió al nostre país, que van confiar en aquesta nova prestació i que el Departament els hi està denegant majoritàriament. El Departament està actuant amb obscurantisme i porta utilitzant la Renda Garantida de Ciutadania com una arma política des de fa mesos”ha conclòs.

Palabras clave: