Hem de preparar una reconstrucció econòmica i social compartida que requereix d’amplis acords

  • MIQUEL ICETA
  • Actualizado:
  • Creado:

El primer secretari del PSC demana “governs forts i estables” i grans acords per sortir de la crisi de la COVID19 i proposa “repensar la fiscalitat” per tal de garantir ingressos per tal d’afrontar les polítiques que s’hauran d’implementar

El primer secretari del PSC i president del grup parlamentari Socialistes-Units per Avançar, Miquel Iceta, ha fet una crida avui a “preparar ja una reconstrucció econòmica i social compartida que requereix d’amplis acords polítics i socioeconòmics” per tal que Espanya i Catalunya puguin fer front a la crisi de la COVID19. Durant la seva intervenció en el marc d’una xerrada telemàtica organitzada pel PSC de Barcelona i moderada pel seu primer secretari, Ferran Pedret, per analitzar els reptes del país durant i després de la pandèmia, Miquel Iceta ha defensat les aportacions que els socialistes estan fent, al capdavant de la gestió del Govern d’Espanya però també impulsant l’acció del Govern de la Generalitat, a través de propostes que s’han fet arribar a les diferents conselleries.

 

“Haurem de repensar la fiscalitat, per impedir la competència fiscal a la baixa, per combatre més eficaçment l’evasió i l’elusió fiscal, per eliminar els paradisos fiscals i per assegurar que les empreses tributen allà on obtenen beneficis i que les transaccions financeres i les grans fortunes tributen convenientment”, ha destacat el líder dels socialistes catalans, que ha fet notar la dificultat que el Govern de la Generalitat pugui mobilitzar més recursos precisament sense tocar els impostos. Iceta també ha destacat que el president Torra tampoc ha contestat l’oferiment del seu grup de donar suport a un decret de mesures extraordinàries per fer front a la lluita contra els efectes de la COVID19, una oferta que es va llançar durant els primers dies de confinament.

 

“La gestió d’aquesta crisi dona encara més arguments als que defensem la primacia de l’interès general i la necessitat de posar l’economia al servei de les persones. Convé mobilitzar recursos extraordinaris i utilitzar mecanismes extraordinaris. Per defensar el bé comú, per fer prevaldre la igual dignitat de totes les persones”, ha destacat el primer secretari del PSC, per qui una dels principals aprenentatges de la pandèmia i les seves conseqüències hauria de ser que “mai més s’afebliran els sistemes públics del benestar i que serem capaços de fixar les prioritats, que es veuran enfortits els valors de la solidaritat i la fraternitat, que la col·laboració entre institucions serà la regla i no l’excepció”.

 

Miquel Iceta també ha estat molt crític amb la primera reacció de les institucions europees a aquest desafiament: “L’esforç de reconstrucció s’ha de produir també a escala europea, a partir del Green New Deal i la transició ecològica, energètica i digital. La pandèmia és un repte global que no coneix fronteres ni respecta sobiranies”, ha subratllat.

 

 

 

 

Palabras clave: