Fora de la legalitat no hi ha camí

  • Miquel Iceta
  • Actualizado:
  • Creado:

Després que ahir la mesa del Parlament rebutgés la tramitació d’una ILP per aprovar una declaració d’independència, Miquel Iceta reclama a Quim Torra el compromís personal i del seu Govern a actuar sempre en el marc de la llei

Miquel Iceta, en un moment de la sessió de control al president (ACN)
Miquel Iceta, en un moment de la sessió de control al president (ACN)

El president del grup parlamentari Socialistes – Units per Avançar, Miquel Iceta, ha recordat avui al president de la Generalitat, Quim Torra, que “fora de la legalitat no hi ha camí”. “L’engany o l’autoengany pot generar, entre d’altres mals, una gran frustració, i la nostra obligació col·lectiva com a diputats i diputades és evitar-ho. Li demano que es comprometi en nom personal i en el del seu govern a actuar sempre en el marc de la llei. Perquè creiem que només així es pot servir els interessos de la societat catalana en el seu conjunt”, ha recordat el líder dels socialistes catalans.

 

Després que ahir la mesa del Parlament de Catalunya rebutgés admetre a tràmit la Iniciativa Legislativa Popular per la qual es pretenia aprovar la declaració d’independència després d’un informe desfavorable del Lletrat Major del Parlament i evidenciant una divisió sobre aquest tema en els grups que donen suport al Govern, Miquel Iceta ha recordat al cap de l’Executiu que “no es poden prendre acords que se situïn fora de la legalitat”. Iceta ha destacat que fins i tot una sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans recorda que les sentències dels Tribunals Constitucionals són definitives i de compliment obligatori.

 

“Sé que en aquests moments una de les consignes més repetides és ‘Ho tornarem a fer’. Facin el que tinguin per convenient, però facin sempre dins de la legalitat, amb ple respecte per totes les persones i per totes les idees, amb ple respecte a les institucions, amb ple respecte al poble de Catalunya al què han de servir. Facin el favor de governar i atenir-se a una legalitat que, efectivament, podem canviar si utilitzem els mecanismes i les majories necessàries per fer-ho”, ha conclòs Miquel Iceta.

 

Preguntes al Govern sobre el projecte de llei de contractes de serveis a les persones i sobre les polítiques del clima

 

En el torn de preguntes a l’executiu, la portaveu adjunta del grup Socialistes i Units per Avançar, Alícia Romero, ha preguntat al Govern sobre la tramitació del Projecte de Llei de contractes de serveis a les persones. Romero ha explicat el per què de la postura crítica del grup dels socialistes, que “hem presentat més de 70 esmenes per intentar millorar una llei que creiem necessària però que no ens agrada com està dissenyada” i ha enumerat els motius de les crítiques: d’una banda, “no garanteix ni la qualitat per sobre del preu ni els principis de transparència, igualtat de tracte i competència que marca la directiva europea”. De l’altra, no aclareix quins serveis es concerten i en aquest sentit Romero ha lamentat que “hagin traspassat al poder legislatiu un problema de Govern” i ha reclamat que el Govern presenti una llei de concertació en 12 mesos.

 

El portaveu de medi ambient del Grup Socialistes-Units per avançar, Jordi Terrades, per la seva banda, ha preguntat avui el Govern sobre la lluita contra el canvi climàtic, que “hauria de fer que el Govern fes de la transició ecològica  una de les seves estratègies clau. L’hem vist parlar d’emergència climàtica, però no veiem cap política concreta”. “Senyor conseller, tenim un excessiu parc de vehicles i la seva obligació és evitar la contaminació ambiental. Vostès no tenen un lideratge clau en aquesta matèria”, ha dit Terrades, que ha posat com a exemple que “mentre Europa ha reduït l’emissió de gasos més d’un 22 per cent, a Catalunya ha augmentat un 15,1 per cent”. “La seva poca eficàcia va en contra de la competitivitat de l’economia catalana”.

 

 

Palabras clave: