El PSC reclama l’iva superreduït per als productes d'higiene íntima femenina, bolquers i preservatius

  • Actualizado:
  • Creado:

Lídia Guinart defensarà al Congrés una iniciativa reduir l’impost fins al 5,5% aplicable per l’Estat i per modificar la normativa europea que impedeix actualment l'aplicació efectiva de l’iva del 4%

Lídia Guinart
Lídia Guinart

La diputada del PSC Lídia Guinart defensarà demà a la Comissió d’Igualtat del Congrés una proposició no de llei que planteja la rebaixa al 5,5% de l'IVA de productes d'higiene íntima femenina, així com de bolquers infantils i per a adults i també dels preservatius. La iniciativa pretén que aquests productes passin a estar gravats amb el tipus d'IVA superreduït. Les compreses, els tampons i els salvaslips, així com els preservatius, suporten actualment un iva del 10%, mentre que l'iva dels bolquers és el màxim establert, el 21%.

Aquests productes “han de considerar-se com el que són, béns de primera necessitat i, com a tals, no poden seguir gravats amb un IVA que no sigui el superreduït”, ha afirmat Guinart, que ha explicat que davant la dificultat que imposa una directiva europea -que impedeix l'aplicació de facto en els estats membres d'aquest iva del 4%- la iniciativa insta el Govern de l’Estat a promoure la modificació d'aquesta normativa harmonitzada perquè sigui aplicable l'iva superreduït. Mentrestant, es planteja la reducció de l'iva actual fins al 5,5%, el mínim aplicable. 

Guinart  assenyala que, en el cas dels productes d'higiene íntima femenina, “estem davant productes imprescindibles que prop de 14 milions de dones a Espanya en edat fèrtil es veuen obligades a usar mensualment durant diversos dies, i durant 35 o 40 anys de la seva vida, per la qual cosa són béns de primera necessitat que no poden ni han de suportar aquesta càrrega impositiva”. Una situació semblant a la dels bolquers per a bebès, que s'usen durant els dos primers anys de vida dels nens i nenes, i que “en cap cas són un luxe, encara que estiguin suportant un iva el 21%”. I pel que fa als preservatius, el plantejament de reduir també al mínim possible el seu iva respon “a la seva provada eficàcia, tant per prevenir la sida i tot tipus de Malalties de Transmissió Sexual (MTS) com per evitar embarassos no desitjats”.

La diputada ha explicat que la iniciativa socialista “depassa àmpliament la presentada en un sentit similar pel grup parlamentari d'ERC, que únicament demana la rebaixa de l'iva en productes d'higiene íntima femenina i bolquers, i que queda supeditada al fet que la Comissió Europea faciliti la capacitat dels Estats per modificar aquest impost”. A més, ha recordat, la proposta recull la demanda de nombroses associacions perquè es rebaixi l'IVA de tots aquests productes, com l'Associació de Defensa dels Consumidors FACUA o la Confederació d'Associacions de Lesbianes, Gais, Bisexuals i Transexuals.

Palabras clave: