El PSC demana que s’impulsi un model homogeni d'hospitalització a domicili

  • Actualizado:
  • Creado:

Lídia Guinart presenta una iniciativa per a la millora, l’extensió i la consolidació d’aquesta modalitat assistencial, dissenyada per proporcionar una atenció de qualitat a pacients

Lídia Guinart
Lídia Guinart

La diputada del PSC al Congrés Lídia Guinart ha presentat avui una proposició no de llei (pnl) per a la millora, l’extensió i la consolidació de l’hospitalització a domicili, una modalitat assistencial  dissenyada per proporcionar una atenció de qualitat a pacients que està encara lluny d'estar consolidada i generalitzada a l’Estat. Aquesta modalitat ha de permetre oferir al pacient una atenció digna, equitativa, propera, ajustada a les seves necessitats. A més, contribueix a la sostenibilitat del sistema i acosta l'atenció especialitzada a l'escenari terapèutic natural, que és el propi domicili.

La iniciativa registrada per Guinart insta el Govern central a impulsar, respectant les competències de Catalunya i la resta de CCAA i en coordinació amb aquestes, un model homogeni d'hospitalització a domicili (HAD), que es defineixi quines són les seves activitats i la seva cartera de serveis, de manera que es garanteixi la seva efectiva implantació en tot el territori com a prestació reconeguda en la Cartera de Serveis Comuns del Sistema Nacional de Salut (SNS). A més, demana un pla de qualitat i establir un sistema d'acreditació per a les unitats d'hospitalització a domicili; fomentar la formació en Hospitalització a domicili per a professionals, amb un pla específic, acreditatiu i amb valor curricular, i impulsar la coordinació de l'assistència sanitària i social, mitjançant equips multidisciplinaris, així com el reconeixement i desenvolupament de programes d'atenció a les persones cuidadores, especialment referent a l'aplicació i desenvolupament de la Llei de dependència.

La diputada ha explicat que la falta d'un marc regulador específic i d'incentius dirigit a promoure el desenvolupament d'aquestes unitats "ha deixat a la mercè de la iniciativa individual de professionals convençuts· i de gerents emprenedors la creació d'unitats en alguns centres hospitalaris". “Tant és així que fins i tot s'han tancat algunes unitats pioneres d’HAD a Espanya, i no hi ha ni tan sols una cartera homogènia de serveis", ha criticat. Aquesta situació de les HAD contrasta amb altres modalitats emergents, com l'Hospital de Dia, els centres de diàlisis o la Cirurgia Major Ambulatòria, àmpliament consolidades.

L'extensió i consolidació de l’HAD, senyala Guinart, “ha d'anar necessàriament acompanyada dels recursos suficients des del punt de vista assistencial per poder donar resposta en l'àmbit domiciliari a les necessitats dels pacients que se’n beneficiïn”. Aquestes persones “han de tenir a la seva disposició i a la de les seves famílies no només els recursos sanitaris, sinó els recursos de l'àmbit de l'atenció social, que han d'actuar-hi coordinadament. 

 

*S'adjunta la iniciativa

Ficheros adjuntos:

Palabras clave: