El consens caldrà construir-lo, i caldrà fer-ho entre gent que pensem de forma molt diferent

  • Miquel Iceta
  • Actualizado:
  • Creado:

Iceta considera que és molt diferent una aproximació Otegi a una aproximació Urkullu, que ens situaria al pragmatisme, el respecte a les institucions i el diàleg

El president del grup parlamentari Socialistes i Units per Avançar, Miquel Iceta, ha posat en relleu la necessitat de recuperar consensos per avançar en l'autogovern, el progrés econòmic i l'impuls en les polítiques socials en una roda de premsa on ha presentat el document que el grup parlamentari ha redactat per treballar durant la reunió que Taula de Diàleg que es celebrarà divendres.

Iceta ha recordat que els i les socialistes han insistit "una i mil vegades que sense diàleg no trobarem solucions" i ha lamentat que la reunió de demà comenci ja "amb un handicap molt gran" després que PP, C's i CUP hagin decidit no participar. El líder socialista ha recordat que aquesta convocatòria "és un mandat parlamentari" i ha alertat als partits que no hi assistiran que "no poden exigir al Govern que compleixi el mandat del Parlament i ells desentendre's de complir-lo". Per Iceta "malgrat que hi hagi temes en què estem molt distants n'hi ha d'altres que podrien ser objecte d'aproximació i d'acords".


El líder socialista considera que en aquests moments el Govern de la Generalitat "està paralitzat, desorientat i dividit" i que Catalunya "es troba en una cruïlla". En aquest sentit considera que "és molt diferent una aproximació "Otegi" que una aproximació "Urkullu" que ens situaria en el pragmatisme, el respecte a les institucions, diàleg i en aprofitar la finestra oberta que ha suposat el canvi polític a Espanya.

El document presentat per PSC-Units es divideix en 6 objectius: El pluralisme i respecte a les institucions, el respecte a la legalitat i al marc constitucional, el desbloqueig de les institucions i evitar erosionar les institucions d'autogovern sobre la base de no crear institucions paral·leles, treballar en les polítiques públiques, el desenvolupament econòmic, la igualtat d'oportunitats, un nou acord per enfortir l'autogovern i millorar el finançament i l'aprofitament integral del diàleg amb el nou govern d'Espanya.

Iceta creu que "hi ha moltes qüestions sobre la taula sobre les que hi ha un espai per l'acord molt més gran que el que podríem deduir a simple vista" i recorda que la reunió de demà hauria de ser la primera de moltes: "hem de ser conscients que construir el consens és una tasca prolongada, i que caldrà fer-ho entre gent que pensem de forma molt diferent".

Miquel Iceta ha estat acompanyat del líder d'Units per Avançar, Ramon Espadaler, que ha "lamentat profundament" que no s'incorporin els grups parlamentaris que falten a la reunió prevista per demà, en considerar que "hi ha molt marge per avançar en polítiques en què podem arribar més fàcilment a un acord". Espadaler considera que el document presentat per PSC-Units "pretén impulsar l'acció de govern des del realisme" i es tracta "d'un exercici de responsabilitat cap allò que hem de fer els diferents grups parlamentaris: cercar àmbits i espais transversals per avançar".

Ficheros adjuntos:

Palabras clave: