Demanem a Puigdemont aturar l'1-O i a Rajoy començar ja a dialogar

  • Miquel Iceta
  • Actualizado:
  • Creado:

Miquel Iceta denuncia que és legítim que l'estat intenti aturar la celebració del referèndum "però en cap cas l'estat pot limitar els drets de la ciutadania"

"Que ens ha impedit trobar una fórmula per un nou encaix aquests 5 anys? Tenir dos governs incapaços de dialogar" ha explicat Miquel Iceta aquest matí en un acte a Badalona acompanyat del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el primer secretari de Badalona, Àlex Pastor.

Iceta ha denunciat que els independentistes "s'ho va petar tot al Parlament els dies 6 i 7 de setembre i sabien el que passaria" i ha lamentat que "juguin amb foc i amb els sentiments de tots per l'interès polític d'una part" però també ha lamentat que en aquests 5 anys Rajoy "hagi estat mirant a un altre cantó sense buscar cap solució" i ha criticat la seva manca de capacitat per al diàleg.

Al llarg de la seva intervenció, el primer secretari del PSC ha reiterat que ens trobem davant un problema polític que requereix d'una solució política i ha considerat "legítim que l'estat intenti aturar la celebració del referèndum, però en cap cas el que pot fer l'estat és limitar lels drets de la ciutadania ni han de suspendre l'autonomia. Els socialistes sempre defensarem els drets de tots i l'autonomia de Catalunya" ha dit.

Pel que fa a l'1-O, Iceta ha explicat que "És obvi que el referèndum no es pot fer" i ha avisat a aquells que puguin pensar en una Declaració Unilateral d'Independència que això "seria un triple salt mortal, posaria les institucions i l'autonomia en perill". Iceta ha reiterat que no hi ha altra solució que el diàleg, la negociació i el pacte: "No volem que hi hagi vencedors i vençuts. No volem resoldre un empat per la mínima - ha explicat-  volem un acord que s'ajusti a una gran majoria, en el que ens puguem sentir còmodes com a mínim el 80% dels catalans".

En la seva intervenció Pedro Sánchez ha recordat que sense llei no hi ha sortida però sense política tampoc i ha deixat clar que els i les socialistes "obligarem a Rajoy a dialogar".

"Hi ha tres posicions: la de Puigdemont, que vol votar sense dialogar, la de Rajoy, que vol dialogar sense votar, i la nostra, que és dialogar i votar un acord" ha explicat el secretari general del PSOE que s'ha mostrat optimista davant la creació de la comissió proposada pels socialistes "per a dialogar i trobar solució al problema d'encaix de Catalunya amb la resta d'Espanya".

Sánchez ha criticat que els independentistes "vulguin disfressar amb urnes un acte que no és democràtic i no té garanties" i que el PP de Rajoy "només vulgui la confrontació territorial" recordant que l'estatut de Catalunya que el PP va portar al Tribunal Constitucional és igual a altres estatuts d'altres comunitats autònomes. "Ni Catalunya és Puigdemont ni Espanya és Rajoy. Els socialistes estarem aquí treballant per una solució" ha conclòs.

En la seva intervenció inicial, Àlex Pastor, primer secretari de Badalona, ha recordat que la política "ha d'estar per a donar solució als problemes no per a crear-ne més com fan el PP i els independentistes" i ha remarcat que els socialistes "tenim una proposta clara: diàleg, negociació i pacte, i posar al dia la Constitució, que ja té 40 anys".