Mercè Perea, al PDeCAT: “Vostès són uns irresponsables”

  • Actualizado:
  • Creado:

La diputada del PSC qualifica de "despropòsit" la iniciativa presentada per aquest partit al Congrés

Mercè Perea`, durant la seva intervenció
Mercè Perea`, durant la seva intervenció

La diputada del PSC Mercè Perea ha qualificat avui de “despropòsit” la moció del PDeCAT en què aquest partit demanava al Congrés reformes en el poder judicial i la derogació dels decrets sobre l'article 155 de la Constitució. Perea ha criticat la iniciativa “no proposa res”. “No s'han entretingut ni a dissenyar quatre mesures”, els ha retret.  Aquesta moció “és una moció parany”, ha insistit Perea, que  ha criticat “la falta de rigor, l’oportunisme fàcil i estèril que només busca vots”. “Han errat en la forma i el fons: en la forma, perquè no té res que veure la seva intervenció en la interpel·lació amb la petició de la moció; en el fons, perquè cauen en el seu propi parany”. “Han presentat aquesta iniciativa per poder titular 'El PSC ha en contra d’una moció per derogar el 155'. Volen el titular. És indecent, de regat curt. Es pensen que ens esporuguim amb aquest titular? Els regats curts els deixem a vostès i a Cs”, ha dit.

“Vostès han mentit”, ha afirmat la diputada, que ha titllat els membres del PDeCAT  d’ “irresponsables”. “Vostès es pensen que tota la ciutadania és cretina”, i per aquest motiu “no poden repetir com a governants”. En aquest sentit, ha afirmat que aquest partit  “ha sucumbit a la desobediència d'una minoria, a l'interès electoral i tacticista d'ERC i al radicalisme de la CUP”.

La diputada ha recordat que els dies 6 i 7 de setembre ERC i PDcAT “van dinamitar la legalitat, l’Estatut, la Constitució i les institucions catalanes”. “Es van saltar el Reglament del Parlament, van ignorar els informes dels lletrats i  van ignorar el Consell de Garanties Estatutàries”. El Govern de JxS, ha continuat, “han causat un dany profund en la unitat civil i han empobrit l'economia: el 40% del PIB català ha decidit treure la seva seu social de Catalunya”. “Només ens faltava ara plantejar un referèndum per separar-se d'Europa, com ha proposat el Sr. Puigdemont”, ha dit la diputada, que ha afirmat que aquestes declaracions “han deixat molt danyada la imatge de Catalunya i Espanya, pel que fa a la seva solvència i credibilitat”.

Perea ha recordat que els socialistes no han deixat d’advertir dels riscos de sortir de la legalitat des que es va aprovar la declaració de sobirania al parlament l’any 2013. “I vostès, ni cas”, ha dit la diputada, que ha denunciat que “les arengues patriòtiques mal enteses han estat constants, amb afirmacions com que la República era un fet; les institucions estaven preparades; d'aquí a Ítaca era un pas; el referèndum uniria als catalans i catalanes; la independència ens faria més pròspers, o Europa ens estava esperant amb els braços oberts”.  Ara, en canvi, des del flanc independentista es reconeix que no estaven preparats; no eren conscients de les seves dificultats, proclamar la independència i la república catalana va ser un acte simbòlic, o, pitjor, que la via unilateral va ser un invent de l'Estat, com va afirmar ahir Marta Rovira”, secretària general d’ERC. Tot això, ha explicat Perea, “provoca indignació”.

“Els socialistes sí que tenim una proposta de regeneració política, institucional i d'encaix de Catalunya a Espanya i d'Espanya a Catalunya”, ha recordat Perea, que ha demanat als partits polítics “debatre per poder acordar a partir del dia 21D”. “Si volen una proposta de debò per a Catalunya, posin-la sobre la taula”. “Nosaltres la tenim perquè  necessitem recuperar un descrèdit de la ciutadania per a això és vital aprofundir en les nostres institucions. Una reforma amb regles clares, recursos suficients, en què es dissenyi la Representativitat dels diferents territoris”. És per això que, una vegada més, ha instat la resta de partits a “entrar al debat i estudi de la comissió territorial amb valentia que ens permetrà construir un projecte col·lectiu”.

*S'Inclou el vídeo de la intervenció de Mercè Perea 

Ficheros adjuntos:

Palabras clave: