Volem saber què s’ha fet a les residències i què podem fer per prevenir situacions semblants

  • Raúl Moreno
  • Actualitzat:
  • Creat:

Raül Moreno diu al Govern que “voler intercanviar el silenci de l’oposició en el tema de les residències per un suport a una mesura tan necessària com l’estat d'alarma és indigne"

El portaveu de polítiques socials del Grup Socialistes-Units per Avançar, Raúl Moreno, ha afirmat avui al ple en relació a les residències que “volem saber què ha passat, on han estat els errors i les disfuncions. Volem saber què s’ha fet bé, però sobretot volem saber què podem fer per prevenir futures situacions semblants. Si agafem les dades facilitades pel departament de salut, des de l’inici de la pandèmia han mort 4.000 persones a les residències, 13.000 han estat infectades, i 33.000 tenen símptomes d’haver estat infectades, i 3000 professionals estan de baixa”.

 

Segons Moreno, “amb aquesta realitat em sorprèn que els grups que donen suport  al Govern, JxCat i ERC, considerin que crear una comissió d’investigació és fer politiqueria”. “Senyors diputats i diputades, crear una comissió d’investigació o un ple monogràfic no és partidista. És un dret dels diputats i diputades. El que possiblement si és partidista és utilitzar-los com a moneda de canvi per altres negociacions polítiques, per exemple, pel que fa a la pròrroga de l’estat d’alarma.  Els i les socialistes no farem de la problemàtica de les residències cap moneda de canvi. Voler intercanviar el silenci de l’oposició en el tema de les residències per un suport a una mesura tan necessària com l’estat de l’arma és indigne”, ha afegit.

 

“El grup parlamentari Socialista i Units per avançar va signar conjuntament amb altres grups parlamentaris aquesta Comissió d’Investigació sobre la gestió de les residències de la Gent Gran a Catalunya durant el període de la COVID-19. I ho vam fer convençuts/des del nostre paper com a grup parlamentari, a l’oposició, però també com a representants públics del conjunt de ciutadans i ciutadanes de Catalunya, que han patit la pandèmia, que han perdut familiars, als qui enviem tota la nostra solidaritat. Ciutadans i ciutadanes que han estat infectats o infectades, professionals que s’han deixat la pell per treballar en condicions molt precàries i que estan al peu del canó en els pitjors moments. A tots ells i elles el nostre reconeixement”, ha dit.

 

“Mirin, no cal que l’oposició desgasti el Govern. El Govern es desgasta ell mateix. Està trencat, esgotat, tal com diu el President Torra, però aquí continua. També s’ha notat pel que fa a la gestió de residències. El mateix dia que el president Torra prenia la decisió de traslladar les competències de residències a Salut (una decisió encertada que va arribar massa tard), el Conseller El Homrani ens deia en comissió parlamentària que la decisió l’havia pres ell. En què quedem? Han provat en parlar més entre vostès?”, s’ha preguntat Moreno, per qui “caldrà parlar de model, si. Com hem dit des de fa anys sense que el Govern hagi volgut escoltar res ni fer res”.

 

“Saben vostès quant cobren les milers de professionals que han causat baixa per tenir cura de la nostra gent gran? En la majoria de casos poc més de 940€ bruts al mes. Vostès, autors i còmplices de perpetuar les retallades a Catalunya, no han revertit aquesta situació, ni tan sols en els pressupostos aprovats recentment. Menys aplaudiments, menys reconeixements públics per part de tots nosaltres i més drets laborals, millores de sou, increment de ràtios, increment de places residencials, ja! Quan algú proposi una major col·laboració entre els sistemes social i sanitari que recordi que per la mateixa feina, al sector públic es cobren uns 400€ més. Els familiars afectats, aquells que han perdut la vida, les professionals que ho estan donant tot, mereixen que el Parlament parli, tants cops com sigui necessari, sobre el què està passant”, ha conclòs.

 

Paraules clau: