Pactin més, concertin més i confrontin menys

  • Miquel Iceta
  • Actualitzat:
  • Creat:

Miquel Iceta reclama a Pere Aragonès que convoqui els grups parlamentaris per poder arribar a un Pacte de Salut; “Catalunya té el dubtós honor de ser una de les poques comunitats autònomes que no practica la concertació política”

El president del grup parlamentari Socialistes-Units per Avançar, Miquel Iceta, ha reclamat avui al Govern de la Generalitat un esforç de concertació amb el conjunt de forces polítiques per afrontar durant els propers mesos les conseqüències socials i econòmiques de la COVID19. El líder dels socialistes catalans ha posat com a exemple el Pacte de Salut lliurat fa pocs dies pel comitè d’experts al Govern, pel qual l’Executiu no ha reclamat el concurs de les forces polítiques. “pensen prendre la iniciativa perquè puguem treballar i assolir si ho fem bé aquest Pacte de Salut?”, s’ha preguntat.

“Pensen convocar els grups parlamentaris per establir el Pacte de Salut del que es feia ressò, en parlava i proposava el president Torra? Necessitem un pacte, necessitem pressupostos, necessitem professionals ben cuidats, necessitem primària i necessitem enfortir la pública”, ha deixat clar Miquel Iceta, que ha retret al Govern que no practiqui massa l’acord entre els grups parlamentaris. 

Miquel Iceta ha recordat que hi ha diverses comunitats autònomes i ajuntaments han establerts pactes per la reactivació econòmica i la reconstrucció social i que “Catalunya té el dubtós honor de ser una de les poques comunitats autònomes que ni tan sols ha endegat aquest procés de concertació política”. “A part que el departament de Salut i com és la seva obligació parli amb els agents que estan involucrats en el sector sanitari cal que també ho fem entre els partits. I esperem que ens cridi el seu govern per, a partir del document dels experts, poder establir aquest debat i eventualment poder arribar a aquest pacte. Pactin més, concertin més i confrontin menys”, ha conclòs. 


Pregunta al Govern sobre la protecció del Delta


El portaveu de medi ambient del Grup Socialista al Parlament, Jordi terrades, ha preguntat avui al Govern sobre què pensa fer per protegir el Delta de l’Ebre i ha assenyalat que “la comunitat científica ens alerta que els impactes del canvi climàtic sobre el Delta són molt importants i el seu futur està molt compromès. Ara cal defensar com mai el Delta per impedir la seva regressió”. “En els propers dies el Govern d’Espanya, emmarcat dins el seu ferm compromís de protecció del Delta, presentarà la seva estratègia per protegir-lo del canvi climàtic, estratègia que estarà vinculada al seu compromís pressupostari. El que necessita ara el Delta és la màxima unitat”, ha afegit. 

Segons Terrades, “el Govern d’Espanya ha posat 2,2 milions per fer front als estralls del ‘Glòria’ i vostès en tenen 6 per una esmena del PSC al Pressupost. I què fan? Res. Tampoc sabem què passa amb els ajuts dels aiguats de 2018. Els han transferit els recursos i vostès els tenen encallats. La Generalitat està posant traves als ajuntaments i al final hauran de retornar els diners”. “S’omplen la boca amb el seu suposat suport als ajuntaments i la pagesia, però la realitat és que prefereixen tornar els diners. A sobre que vostès no hi posen ni un euro, no hi posin impediments”, ha conclòs.

 

Paraules clau: