No deixem que el passat ens impedeixi actuar sobre el present

  • Miquel Iceta
  • Actualitzat:
  • Creat:

Miquel Iceta creu que la JEC no pot inhabilitar a Torra i li proposa defensar junts l’Estatut, l’autogovern i les nostres institucions des del respecte a les lleis

El president del grup parlamentari Socialistes- Units per Avançar, Miquel Iceta, ha destacat avui durant el debat extraordinari a petició del president de la Generalitat sobre la decisió de la Junta Electoral Central coneguda ahir, que l’eventual inhabilitació del president de la Generalitat sols pot derivar-se d’una sentència judicial ferma, i no d’un acord de la Junta Electoral Central. “Ho diu l’Estatut, la llei de la presidència del Govern, i el reglament de la cambra”, ha recordat. El líder dels socialistes catalans ha recomanat en la seva intervenció al president que recorri la decisió i que també ho faci el parlament de Catalunya en defensa de les institucions catalanes. “Vostè president hauria de defensar-se jurídicament, nosaltres no compartim la seva gestió ni la seva orientació política, però ara és la seva obligació perquè no està defensant la seva persona sinó la institució de la presidència de la generalitat”, ha dit, i ha mostrat la seva disposició a defensar les institucions catalanes, “anem junts a defensar l’Estatut, a defensar l’autogovern, a defensar les nostres institucions”.

 

Aquest debat sobre la decisió de la JEC ha irromput avui en el debat d’investidura del president del govern d’Espanya que ha arrencat avui al Congrés dels diputats. Miquel Iceta ha reclamat des del Parlament que decisions con la de la JEC no facin que es deixi perdre l’oportunitat que un govern de progrés i que aposta decididament pel diàleg a Espanya comenci a caminar el més aviat possible. “Creiem que cal donar una oportunitat a que els temes polítics es puguin resoldre des de la política. Respectant la llei, no transgredint-la, i promovent el debat polític democràtic i el diàleg”“En el debat d’investidura s’està jugant la possibilitat o no que s’obri una etapa presidida pel diàleg. Ho diu el programa subscrit entre el PSOE i els companys d’Unidas Podemos-En Comú Podem. Ho diu l’acord subscrit entre el PSOE i el PNB i ho diu encara més específicament l’acord subscrit entre el PSOE, el PSC i ERC”.

 

“Respecto totes les posicions al respecte. Però la meva pregunta és la següent: pel fet d’una desconfiança que pot tenir arrels profundes i motius justificadíssims ens hem de negar la possibilitat d’aprofitar aquesta nova oportunitat? Tot el que ha passat ens impedeix ara aprofitar el present per intentar millorar el futur?". “Nosaltres estem absolutament decidits en el camí del diàleg, la negociació i el pacte. Diàleg Catalunya endins. Diàleg entre institucions. Diàleg en el marc de la llei, si cal fins i tot per canviar-la a través dels mecanismes i majories establerts que permeten canviar les lleis”. “No deixem que les passions ens ceguin. No deixem que el dolor, d’uns i altres, ens impedeixi prendre les decisions més adequades. No deixem que el passat ens impedeixi actuar sobre el present”, ha conclòs el president dels socialistes a la cambra catalana.

 

 

 

 

 

Fitxers adjunts:

Paraules clau: