Miquel Iceta a Torra: “No busqui excuses lluny d’aquí i reuneixi els partits catalans”

  • Actualitzat:
  • Creat:

El líder del grup parlamentari torna a demanar la dimissió del president i la convocatòria d’eleccions

El president del grup parlamentari Socialistes-Units per Avançar, Miquel Iceta, ha tornat a reclamar al president de la Generalitat que compleixi amb les seves obligacions i reuneixi els partits catalans per analitzar l’escenari posterior a la sentència del Tribunal Suprem, les manifestacions de rebuig i els episodis de violència urbana que s’han produït a les principals ciutats del país. “Hauria de respondre les preguntes dels grups en aquest ple i no trobar excuses lluny d’aquí perquè vostè sap perfectament que no ha fet el que havia de fer”.

 

Si vol parlar en nom de tots, si vol exercir en plenitud la seva responsabilitat institucional i parlar en nom del país, que és el que sembla que vol, reuneixi’ns, parli i conegui la opinió de tots els grups parlamentaris, no només dels que donen suport al seu govern”, ha reiterat Miquel Iceta. “Vostè no està a l’alçada president i per això vam demanar la seva dimissió. Avui reiterem que només d’unes noves eleccions i un nou govern podrem trobar camins per resoldre el problema que ens aclapara”, ha destacat el líder dels socialistes catalans, que ha reiterat el suport del grup al cos de Mossos d’Esquadra i li ha reclamat una condemna rotunda de la violència, “de la produïda i de la que es pot produir, els ciutadans li ho agrairien”, ha conclòs.

 

Preguntes sobre els aldarulls i la vaga del 18 d’octubre

 

En el torn de preguntes a l'executiu, el diputat Ferran Pedret ha preguntat al conseller d’Interior, Miquel Buch, quines mesures han pres per prevenir nous aldarulls, després que la setmana passada "visquéssim un problema d'ordre públic". Pedret ha recordat que "la immensa majoria de persones que participen en manifestacions i concentracions ho fan de manera cívica i pacífica" i que "la situació política i social que viu Catalunya no es pot reduir a un problema d'ordre públic, però els problemes d'ordre públic poden agreujar la situació". En aquest sentit, Pedret ha preguntat a Buch si considera raonable que càrrecs electes cridin a ocupar infraestructures com aeroports o vies de tren, i ha demanat quina valoració fa del fet que el President demani impulsar al Parlament una comissió d'investigació sobre les accions no ajustades al protocol comeses pels Mossos d'Esquadra durant els aldarulls.

D'altra banda, el diputat socialista Pol Gibert, ha preguntat al Conseller de Treball, Chakir El Homrani sobre la convocatòria de vaga del passat 18 d'octubre, una vaga que per Gibert va ser en realitat "un tancament patronal, recolzat pel Govern i amplificat pels seus mitjans". Gibert ha explicat que els objectius que perseguia aquesta vaga eren un salari mínim de 1.200 euros per Catalunya, un pla de rescat social, l’aplicació integral de la Renda Garantida, i la retirada de la Llei Aragonès, per això ha recriminat a El Homrani donar suport a una vaga "que no té el suport dels sindicats majoritaris i que, formalment, es queixa de la seva gestió. El que vam viure divendres no és una vaga laboral. És una altra perversió del procés" ha conclòs.

 

 

 

Paraules clau: