Ingrés Mínim Vital,un dret que marca un abans i un després en la lluita contra la desigualtat

  • Actualitzat:
  • Creat:

L’aprovació de l’IMV per part del Govern d’Espanya és una de les mesures socials més importants dels darrers temps i un pas endavant cap a un país més just. Perquè ningú no quedi enrere.

Avui s’aprova el Consell de Ministres l’Ingrés Mínim Vital (IMV), un nou dret que marcarà un abans i un després en la lluita contra la desigualtat i una de les polítiques més ambicioses de la història d’Espanya contra la pobresa.


L’aprovació de l’IMV per part del Govern d’Espanya és una de les mesures socials més importants de la darrera dècada, Es calcula que servirà per garantir els ingressos mínims a més de 850.000 famílies que estan en situació d’exclusió social, permetent-los afrontar les necessitats més bàsiques. Un fet rellevant tenint en compte que un 21,5% de la població a Espanya pateix pobresa severa i que es calcula que 500.000 nens i nenes viuen en llars sota el llindar de la pobresa. Una situació que ha empitjorat la crisi sanitària de la COVID19.


Espanya és un dels països de la UE 28 on són més àmplies les diferències de renda entre llars, i és també un dels països europeus on encara no s’havia legislat cap mesura fonamental per reduir les desigualtats. L’ IMV és una proposta socialista de l’any 2015, quan Pedro Sánchez va incloure-la als Acords de País. Avui finalment l’aprova el Consell de Ministres en un dels moments més necessaris per protegir la població més vulnerable i en risc d’exclusió, colpida especialment per la crisi de l’emergència sanitària. 


Queda clar que la pobresa s’ha de combatre fent un canvi estructural, per deixar d'estar entre els països de la UE que tenen majors taxes de pobresa, però l’aprovació de l’Ingrés Mínim Vital suposa un primer pas necessari en el camí cap a una societat més justa i igualitària.  En aquest sentit, i per desemmascarar les falsedats de la dreta i l’extrema dreta que argumenten que aquesta prestació pot desincentivar la cerca de feina, l’IMV comprometrà als seus beneficiaris en la recerca activa d’ocupació o d’itineraris formatius, ja que el seu objectiu final és que la gent que la cobra deixi de fer-ho perquè ha passat de l’exclusió a la incorporació al món laboral. D’altra banda, aquesta nova prestació pot contribuir a endreçar els diferents tipus de prestacions existents fins ara, i així fer més eficaç el sistema.

Celebrem doncs aquesta iniciativa del govern de coalició per a combatre l’augment de la desigualtat i millorar substancialment la situació de moltes famílies, eliminant la pobresa més severa, així com aquest pas endavant cap a una societat més justa i igualitària, la societat que els i les socialistes volem.

Podeu llegir també l'article "El IMV, un avance en la protección social", que ha escrit el diputat del PSC i portaveu de polítiques socials, Raúl Moreno, en aquest enllaç

Paraules clau: