Els socialistes catalans feliciten Joe Biden per la seva victòria

  • Actualitzat:
  • Creat:

Desitgen a Joe Biden i Kamala Harris sort i encerts en aquesta nova etapa

Les eleccions del passat 3 de novembre a la presidència d’Estats Units han estat una de les més disputades dels darrers temps. Unes eleccions que han marcat un rècord de participació, sent una de les més altes registrades en els últims cent anys. S’han emès més de 157 milions de vots, el que representaria una taxa de participació del 65,7%. Un rècord que també s’ha produït a la participació anticipada que va superar els 100 milions d’electors. L’escrutini fins a conèixer el guanyador ha durat dies. Finalment, Joe Biden s’ha imposat a Donald Trump gràcies a la victòria en estats clau en relació al 2016 com Michigan, Wisconsin o Arizona.

 

Des del PSC creiem que el canvi de govern als Estats Units serà positiu i donarà pas a un projecte polític més progressista que podrà actuar manera eficaç i realista contra la pandèmia de la Covid-19 i les greus conseqüències econòmiques i socials que està comportant. El paper que han jugat els joves i les minories en la derrota de Trump haurà de tenir un pes en les prioritats polítiques de la nova administració Biden. Uns sectors que s’han vist representats en la candidata a la vicepresidència Kamala Harris. I sobretot, la mobilització de les dones, cansades de la misogínia que representava Donald Trump, han estat clau en la victòria dels demòcrates.

 

Com a socialistes i demòcrates, denunciem els intents de Trump de no acceptar els resultats i intentar parar el recompte i posar en dubte la legalitat del procés de manera perillosa. La ciutadania nord-americana ha posat fi a una de les èpoques de més declivi del país. Un mandat caracteritzat per una greu polarització i tensió social fruit de la utilització per part de la presidència d’una retòrica cada cop més violenta i de criminalització de la immigració.

 

La Secretària de Política Europea i Internacional del PSC, Laura Ballarín, ha afirmat que “celebrem els resultats electorals i esperem que l’Administració Biden-Harris impulsi el retorn d’Estats Units al multilateralisme i a recuperar les relacions tradicionals amb la Unió Europea i Rússia”. Biden, front a Trump, és partidari d’una major cooperació internacional a nivell de política exterior, i per això, Ballarín ha remarcat que “necessitem que els Estats Units retornin als acords internacionals, que Trump va trencar, com l’Acord de París o el finançament de l’Organització Mundial de la Salut, necessitem uns Estats Units cooperants davant dels grans reptes mundials com són la pandèmia de la Covid-19 i la lluita contra el canvi climàtic”.

 

Des d’aquí desitgem a Joe Biden i Kamala Harris sort i encerts en aquesta nova etapa.

 

Paraules clau: