Els ajuntaments hem respost des del moment zero a la Covid19. Demanem ara el suport del Govern

  • Actualitzat:
  • Creat:

El municipalisme demana deixar de banda les polítiques partidistes i pensar en com donar resposta que la ciutania necessita a la situació d'emergència que estem vivint

"Aquesta crisi ha demostrat que l'arquitectura de l'estat ha de donar més força als ajuntaments" ha explicat aquesta tarda el president de la FEM i alcalde de Vigo, Abel Caballero durant la xerrada digital "El municipalisme com a resposta de xoc a l'emergència que vivim a les nostres ciutats i pobles" que ha realitzat juntament amb l'alcaldessa de l'Hospitalet i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, el primer tinent d'alcalde de Barcelona i secretari de Política Municipal del PSC, Jaume Collboni, l'alcalde de Pineda, Xavier Amor, com a presentador.

Abel Caballero ha demanat que l'arquitectura de l'estat "funcioni en tres direccions: estat central, comunitats autònomes i autonomia local" i que els debats polítics partidistes "s'apartin, perquè ara del que estem parlant és de la vida de les persones". En aquest sentit, el president de la FEM ha explicat que els i les alcaldesses "volem que els recursos de les corporacions locals, els nostres superàvits i romanents, s'utilitzin coordinadament amb les Comunitats Autònomes i Govern d'Espanya per lluitar contra la crisi" i ha considerat que "tal com demanem al govern d'Espanya un fons per a despeses locals, també s'ha de demanar a les CCAA".

Per la seva banda, Núria Marín ha volgut destacar el paper dels ajuntaments, "que han donat resposta des del moment zero a l'emergència de la Covid19". Per Marín, la Diputació "ha de donar suport als ajuntaments perquè puguin donar aquesta resposta immediata que es necessita", i considera que la diputació de Barcelona ho ha fet des del primer moment "mobilitzant 300 milions d'euros en bestretes per donar liquiditat als ajuntaments i comprant EPIs". Per la presidenta de la Diputació de Barcelona, "el repte és afrontar les conseqüències de la Covid19 a la vegada que s'avança en un nou model de desenvolupament sostenible". Per això la Diputació ha presentat un Pla de Reactivació que contempla una doble perspectiva: "Un pla de xoc a curt termini amb 100 milions d'euros, entre el que destaquen 15 milions per a despeses extraordinàries dels municipis en l'àmbit social, i un pla a mitjà termini de 900 euros per rellançar socialment i econòmicament la província de Barcelona en un context molt diferent del que vivíem abans d'aquesta crisi".

Finalment, el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha denunciat que "la gran diferència entre qui governa la Generalitat i els alcaldes i alcaldesses socialistes i també de molts altres grups polítics, és que uns trafiquen amb la votació de l'estat d'alarma i altres estem pensant en com fer front a les conseqüències socials de la covid19, pensant en com posar solució a casals estiu, piscines, educació, allò que la major part dels ciutadans i ciutadanes té al cap". En aquest sentit, Collboni ha recriminat, que des dels ajuntaments "quan hem hagut d fer front a les necessitats del municipi, hi fem front, no parlem de competències i recursos" i ha considerat que "és el moment de plantar-se davant la Generalitat i demanar-los que no ens convoquin a més reunions si no diuen ja quants diners posaran en matèria de reactivació econòmica".

Per últim, el Primer Secretari del PSC, Miquel Iceta, s'ha afegit a la xerrada explicant que "el socialisme és transformació social i proximitat, i per això el municipalisme forma part de la nostra raó de ser. La complicitat del món local no falla mai".

Paraules clau: