El PSC reclama la medicalització de les residències de la tercera edat

  • Actualitzat:
  • Creat:

Raúl Moreno demana al President Torra que no posi problemes perquè la UME entri a desinfectar les residències

El PSC reclama al Departament de Treball, Benestar Social i Famílies que medicalitzi les residències de la tercera edat atès que esdevenen un dels principals focus de contagi de la COVID19. Més de 500 residents tenen diagnòstic positiu de coronavirus i el nombre de baixes per contagi entre els professionals ha deixat a moltes residències sense el personal suficient. Avui mateix, hem conegut la mort de 9 persones a les residències de Sant Quirze del Vallès i 13 més a una residència de Parets dels Vallès.

 

El grup socialista demana la presència de professionals de la salut en el tractament de persones contagiades per coronavirus en els centres residencials, a més de proveir-les del material mèdic necessari. Tanmateix, el PSC reclama que s’obri una via de trasllat de totes les persones amb diagnòstic més greu per coronavirus al sistema sanitari. “Sabem del col·lapse del sistema sanitari, però una persona gran infectada en estat greu no pot romandre a una residència, ja que el risc a perdre la vida és molt alt. Necessita estar en una unitat medicalitzada per garantir que rep tota l’atenció mèdica necessària”, ha afirmat el diputat portaveu de polítiques socials, Raúl Moreno, que lamenta la mala gestió de la Generalitat al respecte. A més, el grup socialista demana que es facin proves a tots els residents i professionals que presentin símptomes de coronavirus per conèixer la situació real en els serveis residencials catalans. “Les resdiències no són un servei de segona. Esdevenen uns dels focus de contagi més potents per al COVID19”. 

 

“Les residències no són hospitals. No ho han estat mai tot i que atenen a persones amb situacions de salut molt complicades. No es pot pretendre ara que atenguin les conseqüències d’una pandèmia mundial sense material de protecció, sense coordinació eficaç amb la Generalitat, sense indicacions clares ni assessorament per part del departament de Salut", ha dit el diputat, que critica que algunes de les mesures preses per la Generalitat han arribat tard i de forma desigual a les residències catalanes. “És positiu que la Generalitat parli amb les patronals del sector, però Catalunya està plena de residències que no pertanyen a cap d’aquestes patronals i que es troben orfes d’instruccions per part de la Generalitat”.

 

Per que fa a la desinfecció de les residències, el diputat posa en valor la tasca de la UME “en la desinfecció de residències, centres d’atenció primària i altres equipaments per a joves, tot i les reticències de la Generalitat a comptar amb l’exèrcit”. Desenes d’alcaldes de tots els partits polítics han reclamat la intervenció de la UME davant la inacció de la Generalitat en aquest àmbit. “Només demanem a la Generalitat que deixi de posar problemes. Al contrari, que faciliti la presencia de la UME en les tasques de desinfecció. Però cal recordar-li que aquesta no és una tasca exclusiva de la UME”, ha assenyañat Moreno. Bombers de Catalunya ha fet també desinfeccions, però el diputat reclama a la Generalitat que externalitzi aquesta activitat per a que hi hagi més equips de desinfecció, “tal com reclamen els experts i les expertes”.


Dos són els problemes fonamentals que pateixen les residències des de l’inici de la pandèmia: la manca de material d’autoprotecció dels treballadors i treballadores i la quantitat de baixes de les professionals del sector. “Ara és quan més s’estan notant les retallades en salut i en protecció social fetes pel Govern de la Generalitat des de l’any 2011”, afirma el diputat socialista. Les condicions laborals de les professionals de les residències, la pressió, els horaris continuats i el perill de treballar amb una població de risc ha comportat un gran nombre de baixes laborals: “cal recordar que gran part de les professionals que cuiden dels nostres majors no arriben als 940€ bruts de sou al mes”. La situació laboral ja havia estat denunciada en els darrers anys per part de patronals i sindicats, de forma conjunta, davant la inacció del Govern de la Generalitat, "un problema que el projecte de pressupostos actual continua sense solucionar. El sector social i de residències, com el d’infància i discapacitat han estat els més oblidats per part dels Governs d’ERC i JxCat”.

 

El grup parlamentari socialista reclama a la Generalitat la creació d’una bossa de professionals socials permanent durant tot l’any i específica per a moments d’urgència, i considera insuficient l’entrada de 70 professionals provinents del SOC.

 

 

Paraules clau: