El PSC reclama al Govern que mantingui les beques menjador durant l’estiu

  • Actualitzat:
  • Creat:

Jaume Collboni i Esther Niubó diuen que “cal fer front de manera urgent a l’impacte social de la Covid-19, i prioritzar que les ajudes alimentàries arribin a les famílies vulnerables”

La situació d’emergència educativa derivada del tancament dels centres educatius a causa de la pandèmia de la Covid-19 ha afectat greument la comunitat educativa i ha agreujat les desigualtats socials i educatives preexistents per la pèrdua de l’escola com a element igualador. A dia d’avui, són massa les incerteses que encara planen sobre l’inici del proper curs escolar i sobre la garantia de suficiència alimentària aquest estiu, i avui mateix aquesta incertesa afecta les famílies i la infància vulnerables que requereixen mantenir als ajuts de menjador que es proporcionen durant el curs, també els mesos d’estiu.

 

Després que el conjunt de forces polítiques amb representació al Parlament de Catalunya aprovessin per unanimitat fa poques setmanes la Moció 168/XII sobre la situació d’emergència educativa proposada pel Grup Socialistes-Units per Avançar, que proposava, entre d’altres, “Donar cobertura als ajuts alimentaris per a menors vulnerables, durant els mesos no lectius de l’estiu del 2020, conjuntament amb la resta d’administracions, i utilitzant també els fons que es rebin de l’Estat, per a garantir que l’alumnat en risc d’exclusió social tingui cobertes les necessitats alimentàries, amb el manteniment de les targetes moneder o amb altres fórmules”, el Govern de la Generalitat encara no ha donat resposta de com i quan facilitarà aquestes noves ajudes alimentàries que de nou necessiten moltes famílies a Catalunya.

 

Des del món local, com sempre, i especialment d’ençà l’inici de l’emergència sanitària, s’han establert les mesures necessàries per cobrir les necessitats alimentàries d’infants i adolescents, en el marc del tancament dels centres educatius. Per aquest motiu, des del món local socialista, ja el passat 23 de març més de 50 alcaldesses i alcaldes es van adreçar per carta al President de la Generalitat per demanar-li diligència en el repartiment de les targetes moneder per aquelles famílies vulnerables beneficiàries de les beques menjador, que degut el tancament de les escoles, no podien gaudir d’aquest servei als centres educatius, i denunciàvem que “no es podia comunicar una mesura sense preveure els mecanismes per dur-la a terme i deixar-la en mans de la bona voluntat de l’administració local” i ens oferíem de nou “en articular totes les propostes que tinguem al nostre abast per a garantir que els ajuts arribin a les famílies. Però alhora reclamem que cal fer-ho de manera dialogada, acordada i coordinada”.

 

Alguns ajuntaments com el de L’Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Cornellà de Llobregat i Sant Boi de Llobregat han reclamat en un comunicat conjunt  al Govern de la Generalitat que aclareixi com està previst cobrir les necessitats alimentàries de l’alumnat en risc d’exclusió social aquest estiu. Cal recordar que aquestes targetes moneder es van entregar als alumnes beneficiaris d’una beca menjador, vinculats a famílies en situació de vulnerabilitat social, en el marc del Reial Decret-llei de 12 de març, de mesures urgents per respondre a l’impacte econòmic de la COVID-19.

 

A més, el passat 18 de juny, el Parlament de Catalunya va aprovar la Moció 168/XII, per afrontar la situació de risc degut a les conseqüències de la crisi sanitària el qual l’exigia al Govern el següent compromís: “Donar cobertura als ajuts alimentaris per a menors vulnerables, durant els mesos no lectius de l’estiu del 2020, conjuntament amb la resta d’administracions, i utilitzant també els fons que es rebin de l’Estat, per a garantir que l’alumnat en risc d’exclusió social tingui cobertes les necessitats alimentàries, amb el manteniment de les targetes moneder o amb altres fórmules”. Per tot plegat, i en un moment de creixement dels casos d’infància en risc d’exclusió, que segons dades de Save The Children s’acosten a un infant de cada 3, estem davant una nova mostra de descoordinació i desinformació entre les Conselleries d’Educació i de Treball, Afers Socials i Famílies,  perquè des del món local es desconeix si es mantindran aquestes ajudes, i amb quina fórmula.

 

“Des del municipalisme socialista exigim al Govern de la Generalitat que d’una vegada assumeixi les seves responsabilitats. Cal fer front de manera urgent a l’impacte social de la Covid-19, i prioritzar que les ajudes alimentàries arribin a aquelles famílies vulnerables que ho necessiten i que no poden esperar fins el setembre. Molts nens i nenes depenen d’aquest ajut per a fer un àpat saludable al dia. Urgeix que el govern implementi l’ajuda en col·laboració amb els Ajuntaments”, segons explica Jaume Collboni, Secretari de Política Municipal.

 

“Avui plou sobre mullat, perquè després que els ajuntaments haguessin de redirigir els seus recursos pel repartiment d’aquestes targetes moneders, i que fa ja 6 setmanes que ha finalitzat el curs escolar, ara el govern de la Generalitat es desentén de la necessitat de garantir un àpat a la infància vulnerable durant l'estiu, i a més pensa recuperar el saldo pendent de les targetes moneder distribuïdes durant el curs als seus beneficiaris”, afegeix Esther Niubó, Secretària d’Educació.

 

 

Paraules clau: