El PSC dona suport a la reforma del model Wert de beques amb un augment de 386 milions

  • Actualitzat:
  • Creat:

Esther Niubó destaca que “el total invertit per l’Estat en beques pel curs vinent serà de 1.900 milions, el màxim històric de la democràcia”

El Govern central inicia la reforma que acabarà amb el model Wert de beques imposat pel Partit Popular al 2012 que ha estat molt regressiu en termes d’equitat i eficàcia de gestió.  La reforma està liderada pel Ministeri d’Educació amb Isabel Celaá i pel Ministeri d’Universitats amb Manuel Castells al front i fa seves les recomanacions de l’Observatori Estatal de Beques on participen les comunitats autònomes i la comunitat educativa. La injecció de 386 milions més al sistema estatal de beques és el major increment històric (un 22% més), “com correspon a un govern progressista tan compromès amb la igualtat d’oportunitats. El 53% d’aquest increment va destinat als alumnes de batxillerat, FP, artístiques i educació especial i el restant 47% a estudiants universitaris. En conjunt, el sistema s’ampliarà amb 625.514 noves beques a tota Espanya pels ja becats i per l’entrada de nous milers de becaris”, ha destacat la secretària d’Educació del PSC, Esther Niubó.

 

Segons la portaveu socialista, la reforma permetrà guanyar en progressivitat i equitat amb l’elevació del llindar més baix perquè les famílies més desfavorides puguin accedir a la beca completa que inclou matrícula, quantia fixa de renda, quantia variable i quantia de residència si és el cas. Aquest llindar econòmic no s'actualitzava des del curs 2010-2011 i ara beneficiarà a 161.603 becaris i becaries. També permetrà transitar cap a un model de quanties fixes, reduint el pes de la quantia variable introduïda per Wert que tant ha complicat i retardat la gestió i cobrament. S’eleven les quanties fixes en 100 euros (beca bàsica, transport i residència) per reduir la variable i acostar-s’hi als costos reals que suposa seguir estudis post-obligatoris. Aquesta mesura beneficiarà a 513.620 becaris i becaries.

 

“Podrem retornar als requisits acadèmics anteriors, posant fi als requisits endurits per la reforma Wert i recuperant la beca com a dret subjectiu on preval la necessitat per renda familiar. Es reduirà la nota d'accés a beques no universitàries del 5,5 al 5 i per a les beques universitàries s’accedirà amb un nota 5 (PAU i mitjana de batxillerat) i s’eliminen altres requisits que van ser endurits. És una reclamació de tota la comunitat educativa i de la Conferència de Rectors (CRUE). Cal tenir en compte que, de mitjana, el 35% dels becaris de nou ingrés als graus van perdre la beca per l’enduriment dels requisits acadèmics no exigibles a la resta d’estudiants. Aquesta mesura beneficiarà a 61.059  becaris i becaries”, ha dit.

 

La reforma, segons Niubó, permetrà millorar la gestió per avançar notificacions i cobraments,  al restablir els requisits acadèmics anteriors al model Wert, s'agilitza tot el procés de tramitació. El nou disseny de gestió permetrà fer el cobrament en tres fases: juliol-setembre (gratuïtat matrícula); octubre-desembre (part de les quanties fixes) i gener-febrer (resta de quanties fixes i la quantia variable). Alhora, es crearà un portal web de beques que integri totes les beques, públiques (estatals i autonòmiques) i privades. També incorporarà als alumnes afectats pel trastorn de l'espectre autista (TEA) reconegut mitjançant certificat mèdic i amb un grau de discapacitat per sota de l'33. Aquesta mesura s’aplicarà segons llindars de renda familiar.

 

El PSC veu satisfeta la seva exigència perquè les beques tornin a ser un dret subjectiu on preval la renda familiar sense les retallades i suprimint els requisits acadèmics no exigibles a la resta d’estudiants que el model Wert i els governs del PP van imposar des del 2012. “El total invertit per l’Estat en beques pel curs vinent serà de 1.900 milions, el màxim històric de la democràcia, als que cal sumar uns 665 milions més invertits per les comunitats autònomes. En total, la inversió en beques pel curs 2020-21 rondarà els 2.565 milions en tots els nivells educatius”, ha conclòs Niubó.

 

La secretària d'universitats i recerca del PSC, Alícia Romero, ha assenyalat que "aquest augment de les beques universitaries se suma a la mesura que ja fa 15 dies va prendre el Govern espanyol per la que s'eliminaven les forquilles de preus de les matrícules universitàries i que l'any 2012 va permetre a les CCAA i, en concret, a Catalunya augmentar preus en un 66%. Per tant, aplaudim els majors recursos per a beques i la reducció de preus que mostren un compromís ferm del govern per la igualtat d'oportunitats".

 

Paraules clau: