El PSC destinarà 250 milions l'any a la regeneració urbanística, econòmica i social dels barris

  • Actualitzat:
  • Creat:

“La igualtat comença als barris”, afirma Miquel Iceta, que anuncia la voluntat de recuperar la Llei de Barris, un “instrument potent” dels governs de Maragall i Montilla

Catalunya necessita un canvi, també per transformar els barris, oblidats des que els independentistes, ara fa deu anys, van arribar al Govern de la Generalitat. En aquest context, els i les socialistes ens comprometem revertir l'absència de polítiques d'intervenció en els barris, que volem més sostenibles, més cohesionats i més saludables; d'aquesta manera, l'aposta per la regeneració integral i innovadora d'aquelles zones urbanes que més ho necessiten figurarà entre els grans compromisos electorals de la proposta de canvi socialista que lidera el primer secretari, Miquel Iceta, amb una inversió anual de “com a mínim” 250 milions en subvencions i crèdits tous “si tornem a governar Catalunya a partir del 14 de febrer”.

“Des del nostre punt de vista la igualtat comença als barris”, ha manifestat, que també ha traslladat als ajuntaments el missatge que “no estaran sols, que seran acompanyats pel Govern de la Generalitat”. Iceta ha fet aquestes declaracions en una visita a diversos carrers del barri del Fondo de Santa Coloma de Gramenet que han estat objecte d’una regeneració integral i que són una “experiència d’èxit”, acompanyat per l’alcaldessa, Núria Parlón.

Aquestes partides es mobilitzaran a través de la recuperació de la Llei de Barris, una de les iniciatives polítiques més emblemàtiques dels governs catalanistes i d'esquerres presidits per Pasqual Maragall i José Montilla, que del 2004 al 2010 va mobilitzar 1.330 euros d'inversió aportats per la Generalitat (700) i els ajuntaments i que va servir per regenerar prop de 150 barris de pobles i ciutats de Catalunya.

“Els que volem una societat millor, més justa, més equilibrada amb més oportunitats i millor repartides hem de començar a treballar des de baix, des dels barris, des del carrer, picant pedra i amb els veïns”, ha afegit Iceta.

Crear ocupació

Aquesta nova revolució urbanística i social, sustentada en la rehabiltació d'habitatges sota criteris sostenibles i d'eficiència energètica, té el triple objectiu de millorar la qualitat de vida dels veïns i les veïnes que hi viuen, reactivar l'economia dels barris i crear ocupació. La recuperació de la Llei de Barris, per tant, esdevindrà una eina bàsica per fer possibles la reactivació econòmica i la reconstrucció social postcovid als nostres pobles i ciutats, amb programes socials específics

El desplegament de les noves convocatòries de la Llei de Barris comptarà amb programes de finançament coordinats amb els ajuntaments i apostarà per la participació activa dels veïns i veïnes, que participaran en el disseny de lesa actuacions a impulsar en el territori. Sobre el terreny hi haurà les Oficines de Barri, que s'encarregaran de liderar el procés de transformació, l'agilització de tramits i la cooperació amb les comunitats de propietaris. Les convocatòries dels ajuts tindran caràcter anual en el marc d'un programa sostingut al llarg de diversos exercicis.

Paraules clau: