El PSC demana al govern de Polònia aturar la restricció a l'avortament aprofitant la covid 19

  • Actualitzat:
  • Creat:

Lamenta que el partit conservador « Llei i Justícia » aprofiti l’estat d’alarma al país per tirar endavant dues lleis regressives: per una banda, prohibir l’educació sexual i per l’altra, restringir els ja pocs supòsits per exercir el dret a l'avortament

El partit del govern polonès ha aprofitat l’estat d’alarma decretat al país a causa de la pandèmia del COVID 19 per iniciar, per una banda, el debat parlamentari i per l’altra, restringir el dret a l’avortament. Actualment, els únics supòsits per exercir-lo són els de violació o incest, perill per a la vida de la mare, i per malformació del fetus. Amb la revisió que vol tirar endavant el govern, aquest darrer supòsit desapareixeria. Al 2016, el mateix partit va voler restringir el dret a l’avortament, però la forta mobilització de les “dones de negre” i les multitudinàries marxes van fer recular la seva proposta. Amb l’actual estat d’alarma, aquestes mobilitzacions estan totalment prohibides, i per tant, no hi hauria oposició pública a aquesta legislació.

Per altra banda, la segona legislació que el govern vol tirar endavant aprofitant l’estat d’alarma és la de prohibir per llei l’educació sexual a menors a les escoles, establint penes de fins a 5 anys per a professionals de salut, periodistes, mestres o progenitors. Aquesta reforma, que falsament pretén evitar casos de pedofília, imposa una visió conservadora extrema respecte la salut sexual, que estableix com a “depravació” l’ús d’anticonceptius, la diversitat sexual, la identitat sexual o la lluita contra les malalties de transmissió sexual.

Per tot això, la secretaria de política europea i internacional del PSC, Laura Ballarín, i la secretaria de polítiques feministes, Sonia Guerra, han demanat al govern de Polònia l’aturada d’aquestes dues iniciatives legislatives que atempten contra les dones en particular, i la ciutadania en general, i han condemnat la nocturnitat amb la que es volen tirar endavant, aprofitant una situació tan crítica com la que estem vivint. 

#pieklokobiet

Paraules clau: