El PSC considera insuficient l’abast de la Renda Garantida un any després de la seva aprovació

  • Actualitzat:
  • Creat:

Només 5.043 persones han rebut la nova prestació i prop de 20.000 persones estan pendents de valoració

La Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies ha fet públiques les dades del primer any d’aplicació de la Renda Garantida de Ciutadania. De les 69.197 persones que l’han sol·licitat, només 5.043 persones han pogut rebre-la, poc més del 7%, i més de 19.500 persones estan pendents encara de valoració.

 

El diputat del grup parlamentari Socialistes i Units per Avançar Raúl Moreno considera que el nombre de beneficiaris és “absolutament insuficient i és conseqüència de l’aplicació restrictiva que el Govern està fent de la Llei”. Segons les informacions fetes públiques per la Conselleria, la majoria de denegacions es justifiquen perquè els/les sol·licitants superen els ingressos que preveu la Llei. Segons el diputat socialista “les dades dels darrers mesos confirmen aquest extrem, però el problema radica en la manca de celeritat en la resolució d’expedients pendents i en el nombre de denegacions poc justificades”.

 

El PSC va presentar una proposició de llei de lectura única que s’havia de debatre en el ple del mes de juliol, que finalment a ser ajornat per la manca d’acord entre JxCat i ERC en relació l´aplicació de la suspensió de sis diputats, fruit de la interlocutòria dictada pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena per als processats per l´1-O. “Suspendre aquest ple va significar que, a dia d’avui, les persones sense sostre i dones víctimes de violència de gènere que es troben en un recurs residencial no puguin accedir a la prestació. És un exemple clar de com la Generalitat està aplicant la Llei”, apunta el diputat.

 

El PSC ha advertit en diverses ocasions que la manca de celeritat pot provocar que la Renda Garantida es converteixi en una prestació que els sol·licitants deixin de demanar perquè no poden esperar un any fins que rebin una resolució per part de l’administració. La Generalitat ha afirmat aquest matí que es compleixen els terminis que marca la llei per a comunicar les resolucions. A aquest respecte el diputat Moreno ha manifestat que “des del PSC rebem queixes per part de molts/es sol·licitants per la tardança de les resolucions, que superen en escreix els 4 mesos. La Generalitat incompleix la pròpia llei ja que aquestes persones no cobren de forma automàtica aquesta prestació quan es supera el termini”.

 

La Generalitat torna a escudar-se en el 155 per justificar la seva manca d’eficàcia en la gestió. Com ja va manifestar el PSC abans de l’estiu, el 155 no ha influït en l’aplicació de la Renda Garantida, ja que es van començar a pagar les primeres prestacions al mes de gener i perquè la Conselleria ha tingut sempre capacitat de signatura dels pagaments, tal i com va reconèixer públicament el propi Secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, al mes de juny. “Utilitzen el 155 com a comodí per tot allò que funciona malament. Necessitem un Govern responsable de la seva gestió que deixi de culpar als altres de la seva ineficàcia, contradint-se fins i tot entre ells mateixos”, manifesta el diputat.

 

Finalment, el diputat socialista ha instat al Govern de la Generalitat a avançar quants recursos econòmics i socials posaran a disposició de la Renda Garantida per a l’any 2019, ja que la llei obliga a l’administració a augmentar la quantia de les prestacions a partir del 15 de setembre d’enguany. “El Govern està desplegant la Renda Garantida no en funció de la necessitat de la població que es troba en situació d’exclusió social, sinó en funció dels minsos recursos que hi destina, saltant-se el caràcter de dret subjectiu que reconeix la Llei”.

 

Paraules clau: