El president Torra ha d’explicar perquè no fa la seva feina

  • Eva Granados
  • Actualitzat:
  • Creat:

El Grup Socialista demana la compareixença dels consellers de Treball i Educació a la Diputació Permanent per la gestió de les beques menjador durant l’estiu

La portaveu del Grup Socialistes-Units per Avançar, Eva Granados, ha demanat avui a la Diputació Permanent la compareixença del President Torra  perquè “ha decidit fer de la seva presidència un cúmul d’irresponsabilitats que perjudiquen el conjunt de catalans i catalanes. El president de la Generalitat té obligacions i Catalunya ha de ser on es prenen decisions. Aquesta crisi ens deixa moltes lliçons, però una de les més importants és la de sumar, col·laborar, treballar plegats per no deixar ningú enrere".

 

Segons Eva Granados, “la crisi del coronavirus ha facilitat una relació sense precedents entre el Govern central i les comunitats autònomes. S’han celebrat 15 conferències de presidències. I més de 103 reunions sectorials. I el president Sánchez en va proposar una a finals de mes per tractar la tornada a l’escola. La voluntat del Govern socialista és celebrar-les mensualment, fent robustos els mecanismes de cogovernança d’un Estat compost com el nostre. I el Govern de Catalunya decideix no portar-hi la veu dels catalans.  El president Torra ha de donar explicacions sobre quin és el motiu per no fer la seva feina, per no complir amb les seves obligacions”. La petició de compareixença ha estat rebutjada pels vots en contra dels partits independentistes. 

 

El Parlament sí que ha aprovat la compareixença del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, i del conseller d’Educació per donar compte de les seves actuacions sobre les targetes moneder per a garantir l’accés a l’alimentació als infants en situació de vulnerabilitat. Segons la portaveu socialista, “aquest estiu no és un estiu qualsevol. Moltes famílies han patit una davallada important d’ingressos a causa de la COVID-19: estan en ERTOS, a l’atur o han vist afectada la seva activitat econòmica. Per a aquestes famílies amb infants a càrrec, era important poder tenir garantida la suficiència alimentària dels seus fills durant els mesos d’estiu”. “Des del Grup Socialista teníem clar que aquesta havia de ser una prioritat de país: la de garantir la suficiència alimentària també durant l’estiu", ha dit.

 

Per la seva banda, el diputat Raúl Moreno ha defensat que el decret “per endreçar la necessària coexistència entre la Renda Garantida de Ciutadania i el nou Ingrés Mínim Vital té bones intencions” però ha indicat al Govern que “tenim la sensació, i esperem equivocar-nos, que vostès esperen que la gestió de l’IMV vagi malament per tenir una excusa més i fer a Madrid culpable de la seva incompetència”. “No estan en disposició de demanar ara la celeritat que vostès no van tenir amb la RGC. Però els garanteixo que no trigarem, com vostès, tres anys a fer-ho”, li ha dit. El decret ha estat derogat pels vots en contra de tots els partits excepte ERC i JxCat.

 

“Aquest decret traspua la desconfiança per par de la Generalitat cap a l’Institut Nacional de Seguretat Social. I en base a aquesta desconfiança no es pot construir un decret, perquè acaba transferint al ciutadà la responsabilitat del que haurien de ser tràmits automàtics entre les dues administracions. Demanen documentació al ciutadà de què ja disposa l’administració, i tot per la incapacitat de la Generalitat de comunicar-se amb el ministeri”, ha conclòs.

 

 

Paraules clau: