El Parlament aprova destacades propostes socialistes al ple social, com el Pla per a la inclusió i cohesió social a Catalunya o el Pla nacional de lluita contra el malbaratament alimentari

  • Actualitzat:
  • Creat:

El diputat Raúl Moreno afirma que les propostes de Junts pel Sí “que ho fien tot a un pressupost que si no concreta les mesures aprovades avui” podria evidenciar “la incapacitat del Govern de lluitar contra la pobresa”

El Parlament de Catalunya ha aprovat algunes de les propostes més rellevants presentades pel grup socialista al Ple monogràfic sobre la situació d'emergència social, la reactivació econòmica, la gestió pública i la necessitat d'una resposta institucional. Així mateix, el Ple ha admès la creació d’una comissió de seguiment dels acords “que serà garantia de que el govern no podrà defugir el mandat del Parlament”, ha dit el diputat Raúl Moreno.

El Parlament, tal i com ha proposat el PSC, insta el Govern a elaborar el Pla per a la Inclusió i la Cohesió Social a Catalunya amb una durada de quatre anys. Raúl Moreno ha remarcat que aquest Pla “recollirà les estratègies globals d’inclusió activa que combinin mesures orientades als mercats de treball inclusius, l’accés als serveis de l’Estat del Benestar de qualitat i a uns ingressos mínims adequats”

Així mateix, la proposta socialista aprovada per la cambra mandata el govern a reiniciar els contactes amb els agents econòmics i socials per establir les bases d’un diàleg social que permeti acordar les reformes i directrius per fer possible un model de desenvolupament sostenible social, econòmica i mediambientalment.  

D’altra banda el PSC també ha comptat amb recolzament majoritari en les seves propostes sobre infància, que era una de les prioritats de l’agenda socialista per aquest ple monogràfic “d’acord amb el que ens havia traslladat Save the children i altres ONG que treballen en aquest àmbit tan sensible”.

Destaca, d’aquest capítol, la implantació progressiva d’una prestació econòmica per a la criança adreçada als infants de 0-18 anys, concebuda com a ingrés directe que ajudaria a compactar les diferents ajudes i prestacions actualment existents. Així mateix, el Parlament insta el Govern a tirar endavant una estratègia integral eradicació violència contra la infància i també a incorporar dins del Pacte per la Infància una estratègia definida d’intervenció amb les famílies demandants de protecció internacional o refugiades amb infants a càrrec a Catalunya.

El diputat que ha defensat les propostes del Grup socialista ha posat també l’accent en el fet que el Parlament hagi aprovat impulsar un pla nacional de lluita contra el malbaratament alimentari. Raúl Moreno considera que “l’aprofitament d’excedents alimentaris de supermercats de la distribució o de la  restauració és una obligació social” és imprescindible. Moreno ha avançat que l’impuls d’una normativa en aquest sentit estarà a l’agenda parlamentaria del grup socialista en les properes setmanes.

Tot i reconèixer que el grup majoritari ha recollit destacades propostes socialistes, en la seva intervenció per defensar les propostes de resolució, el diputat Raúl Moreno ha lamentat que “el Govern no té un pla per als catalans més enllà del viatge a Ítaca” com ho demostren afirmacions que s’han pogut sentir durant la celebració d’aquest debat monogràfic assegurant que només amb la independència es reduiran les llistes d’espera en sanitat o que es podrà retirar el copagament; “mentrestant, cap mesura concreta per a aquells que pitjor ho estan passant”, ha retret Moreno.

“Jugar-s’ho tot a la carta dels Pressupostos hauria de significar que els compromisos adquirits avui es traduiran en partides pressupostaries”, ha advertit, i “a més, caldria que es generés seguretat entre la ciutadania i les entitats socials de que es podrà complir tot allò al què s’han compromès”, ja que s’ha rebutjat subscriure la proposta de resolució d’una Comissió de Seguiment dels acords, tal i com proposava el Grup Socialista.

“Si ens omplim la boca de justícia social, no podem permetre situacions que condemnen a la pobresa crònica i a l’exclusió a persones que, a més, han de conviure amb una discapacitat”, ha assegurat Raúl Moreno, que ha celebrat que es derogui el copagament “confiscatori” en dependència, un copagament que “fins ara deixava centenars de persones amb discapacitat amb menys de 100€ de diners de butxaca”.

Tanmateix, el diputat socialista ha celebrat el posicionament majoritari dels grups a fer que la Renda Mínima d’Inserció torni a ser un dret subjectiu ja que “mai s’hauria d’haver produït la reforma del 2011 que van pactar entre el PP i Convergència i Unió; és bo rectificar i ho celebrem”