El Govern d’Espanya aprova el decret per a la nova normalitat

  • Actualitzat:
  • Creat:

En el primer Consell de Ministres presencial després de tres mesos, s'aprova també l'avantprojecte de llei orgànica de Protecció Integral a la Infància i a l'Adolescència enfront de la violència

El Govern ha aprovat aquest dimarts, en el seu primer Consell de Ministres presencial després de tres mesos de reunions virtuals, el reial decret llei per a la denominada nova normalitat, així com l'avantprojecte de llei orgànica de Protecció Integral a la Infància i a l'Adolescència enfront de la violència.

En la roda de premsa posterior a la reunió, la ministra d'Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, s'ha referit a l'estat de la crisi sanitària destacant “la normalitat amb la qual Espanya està avançant en el procés de desescalada”, i el curt recorregut que ens resta per a entrar en la denominada nova normalitat, que “volem transitar de manera segura i amb totes les precaucions possibles”. D'aquí ve que subratllés els missatges de “cautela i prudència” que ve traslladant el Govern, perquè “encara que ara tinguem un millor control de la malaltia i estiguem millor preparats com a país, el virus continua sent una amenaça per a la nostra seguretat”.

 

Protecció als menors

Respecte a l'avantprojecte de llei orgànica de protecció de la infància i l'adolescència enfront de la violència, Montero ha destacat que “és un imperatiu social i moral que protegim als més febles enfront dels abusos, la violència, el maltractament o l'explotació”, al mateix temps que ha recordat que respon a “un compromís prioritari del Govern de coalició”. Dins d'aquest marc de protecció s'ha referit també a la partida de 2.000 milions d'euros del Fons Covid de 16.000 milions per a les comunitats autònomes, la finalitat de les quals serà l’enfortiment del sistema educatiu i de la igualtat d'oportunitats dins d'aquest.

Per a informar més extensament del contingut d'aquest avantprojecte de llei ha pres la paraula el vicepresident de Drets Socials i Agenda 2030, Pablo Iglesias, qui ha començat donant les gràcies “a totes les ONGs, els activistes i els que han posat el seu granet de sorra” per a l'elaboració d'aquesta norma “fonamental per a protegir els drets de la infància i l'adolescència al nostre país”. Ha destacat que la llei, que situa al nostre país “al nivell dels estàndards internacionals més alts” en aquesta matèria, s'ha desenvolupat al llarg de governs de diferent signe polític, per la qual cosa “ens esforçarem molt en el tràmit parlamentari perquè sigui una llei d'ampli consens”. Entre altres mesures, la llei estableix el deure de qualsevol ciutadà de comunicar a les autoritats de manera immediata qualsevol indici d'aquesta mena de violència; també garanteix l'accés universal d'aquests menors a serveis sanitaris de tractament i rehabilitació. A més s'estableix una nova figura, la del coordinador de benestar i protecció en els centres escolars i d'activitats esportives o d'oci, amb protocols d'actuació enfront d'indicis d'assetjament, ciberassetjament, violència de gènere o qualsevol altre tipus de violència.

Final del formulario

 

Mesures vigents després de l'estat d'alarma

Finalment el ministre Sanitat, Salvador Illa, ha destallat el contingut del reial decret llei de Mesures Urgents de prevenció, contenció i coordinació per a fer front a la crisi sanitària ocasionada pel Covid-19, que recull aquelles mesures que estaven vigents en l'estat d'alarma i que han de seguir en vigència “fins que derrotem definitivament al virus que serà quan tinguem una teràpia eficaç o una vacuna efectiva”.

En la norma s'estableixen una sèrie de mesures de prevenció i higiene entre les quals el ministre destaca “l'ús obligatori de màscara sempre que no es pugui mantenir una distància de 1,5 metres. Es contemplen tota una sèrie de mesures que ja estaven vigents en matèria de prevenció i higiene en centres de treball, en centres docents, hospitals, establiments sanitaris, en hotels, en establiments comercials, i en d’altres sectors d'activitat sempre prenent com a referència l'assegurament d'una distància interpersonal”.

També es contempla la “obligatorietat per part dels operadors de transport, amb seient preassignat, de mantenir els registres dels passatgers amb el corresponent seient amb un mínim de quatre setmanes per a poder garantir la traçabilitat en el cas que es produís algun cas positiu”.

Quant a medicaments i productes sanitaris es faculta a l'Agència Espanyola del Medicament i productes sanitaris per a “recaptar informació dels fabricants sobre aquelles produccions que tenen previstes per a garantir la disponibilitat d'aquells medicaments o productes sanitaris que siguin necessaris i eventualment d'organitzar la prioritat de fabricació” i també es faculta a aquesta agència amb caràcter excepcional de capacitat d'atorgar “llicències prèvies de funcionament d'instal·lacions per a garantir per a garantir la fabricació en el territori de productes sanitaris i medicaments”.

El ministre ha posat l'accent principalment en els mecanismes de detecció precoç i vigilància epidemiològica. En el text es ratifica que la Covid-19 és una malaltia de declaració obligatòria urgent i es dona “continuïtat a les obligacions de recollida, tractament i emissió d'informació per part de tots els operadors sanitaris i també de les comunitats Autònomes” i també es posa èmfasis en el “fet que s'han de realitzar proves diagnòstiques per PCR o una altra tècnica de diagnòstic similar tan aviat com sigui possible en aquells casos que es detectin precoçment”.

També estableix el decret que “els centres de residències de gent gran han d'estar coordinats amb els centres dels recursos sanitaris de la seva Comunitat Autònoma, del seu territori en el qual se situïn i han de tenir preparats plans de contingències enfront d'eventuals rebrots” i estableix que en dues activitats esportives molt concretes, la lliga de futbol professional i la lliga ACB, les mesures corresponents a les mesures de prevenció que han d'adoptar la decisió recaurà en el Consell Superior d'Esports prèvia consulta amb els organitzadors de totes dues competicions, amb les Comunitats Autònomes i el Ministeri de Sanitat.

Finalment, el decret recull una sèrie de mesures per a garantir la capacitat del Sistema Sanitari en l'eventualitat que es produís un rebrot que “especifica els recursos en matèria de professionals sanitaris i també en matèria de disponibilitat de llits que cal tenir preparats en els plans de contingència en un període breu de temps”.

 

 

Paraules clau: