"Després de 3 anys perduts, de bona música però sense lletra, cal un canvi de rumb real en les polítiques culturals"

  • RAFEL BRUGUERA
  • Actualitzat:
  • Creat:

El diputat socialista lamenta que la Generalitat destini només un 0,7% del seu pressupost a la cultura, lluny del 2% dels països del nostre entorn i que dona poc marge per fer polítiques culturals realment efectives

El diputat del grup PSC-Units i portaveu a la Comissió de Cultura del Parlament, Rafel Bruguera, ha denunciat avui la “pèrdua de pes quantitatiu i qualitatiu de la cultura en els pressupostos de la Generalitat de Catalunya, representant només un 0,7%, lluny de 1,2% a què s’havia arribat durant els governs catalanistes i d’esquerres, i més lluny encara del 2% actual dels països del nostre entorn”. Per a Bruguera, “aquest és un pressupost hipotecat i amb poc marge per fer polítiques culturals realment efectives”.

Durant la sessió informativa de la Comissió de Cultura amb la consellera de Cultura sobre els objectius i les actuacions del seu departament, Bruguera ha alertat de la “necessitat de canvi de rumb en moltes de les polítiques culturals d’aquest país”, i ha lamentat el temps perdut, “3 anys de molt bona música però en el que el Govern no hi ha posat lletra”. El diputat socialista ha enumerat els greuges culturals dels darrers anys, que demostren que “la cultura no està al frontispici de les prioritats del Govern”, un greuges que van des de la manca d’un pacte nacional per a l’audiovisual, a la pèrdua d’autonomia dels museus, passant per la falta d’una llei de patrimoni immaterial a Catalunya o la desatenció i fins i tot abandonament de grans equipaments culturals, entre molts altres temes.

Rafael Bruguera ha instat la consellera a “recuperar el diàleg, la cooperació i l’empatia Catalunya endins, amb els diversos col·lectius, ajuntaments i diputacions, i Catalunya enfora”. Bruguera ha demanat que el Govern “no abandoni Catalunya i sigui un membre actiu en les comissions mixtes i bilaterals amb l’Estat sobre temes culturals, com la llei de mecenatge i d’incentius fiscals, la reforma de la Llei de Propietat Intel·lectual o la bicapitalitat cultural de Barcelona", entre d’altres.

 

Política lingüística i el manifest Koiné

Durant la compareixença de la consellera Borràs, el portaveu en matèria de Cultura de PSC-Units ha recordat que “per als socialistes la llengua és un factor fonamental de cohesió social” i, per tant “rebutgem els intents d’utilitzar la llengua com a instrument de confrontació política, freqüent tant des de l’unilateralisme com des de l’immobilisme”. Bruguera ha defensat que “cal protegir el català com a llengua més feble, però mai en detriment de la riquesa que representa el coneixement d’altres llengües, més encara en el marc cada vegada més creixent i predominant de globalització”.

En aquesta línia, el diputat socialista ha lamentat la postura de la consellera Borràs en aquest tema, pel que es desprèn del seu suport al manifest del Grup Koiné pel català com a única llengua oficial en què, “al marge de falsedats evidents  –‘el castellà és una llengua de dominació’, ‘a Catalunya hi ha hagut un procés de bilingüització forçosa de la població, ‘la immigració de la resta d’Espanya va ser un instrument de colonització lingüística’-  el seu contingut és clarament contrari a l’Estatut”. Per això Rafel Bruguera ha instat la consellera a “fer un gest i una rectificació" i, en cas que de reafirmar-se en aquestes idees, "creiem que vostè estaria inhabilitada pel càrrec de consellera de cultura de tos els catalans i catalanes”, ha conclòs.

Paraules clau: