Comunicat del PSC

  • Actualitzat:
  • Creat:

Davant l’auto de processament i la modificació de mesures cautelars dictats pel magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena

Avui hem conegut l’auto de processament i la modificació de mesures cautelars dictats pel magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena.

 

Davant d’aquests fets el PSC vol manifestar el següent:

 

Primer. En un Estat de dret amb separació de poders com és el nostre cal acatar les decisions judicials que poden ser criticades, com tota decisió dels poders de l’Estat democràtic.

 

Segon. Hem manifestat des del primer moment la nostra rotunda oposició a qualsevol vulneració de la legalitat vigent. Ho vàrem manifestar de forma contundent amb motiu de les sessions parlamentàries del 6 i 7 de setembre passat, com ho hem vingut fent des de la primera sessió de l’anterior legislatura celebrada el 9 de novembre de 2015.

 

Tercer. També hem dit, des del ple respecte a les decisions judicials, que considerem desproporcionades les mesures cautelars que impliquin la presó provisional de les persones afectades. Certament, el fet que algunes de les persones encausades hagin defugit l’acció de la justícia pot explicar la decisió judicial que hem conegut avui.

 

Quart. Des de l’inici de la present legislatura hem afirmat la conveniència de no atorgar responsabilitats de govern a persones afectades per processos judicials en curs, i ens hem oposat a qualsevol procés d’investidura que no comptés amb la presència del candidat o candidata. En aquest sentit, també volem recordar el contingut de la interlocutòria del Tribunal Constitucional sobre la candidatura, després retirada, de Carles Puigdemont.

 

Cinquè. Les noves circumstàncies derivades de la decisió judicial coneguda avui ens han portat a demanar al president del Parlament que procedeixi a desconvocar el debat i votació d’investidura previstos per demà a les 11.30h del matí i li hem fet avinent la conveniència d’efectuar a partir de dilluns una ronda de consultes amb els grups parlamentaris per avaluar aquesta nova situació i intentar acordar el camí a seguir a partir d’ara.

 

Sisè. Com hem dit sempre, el problema de fons és un problema polític que només trobarà solució en el marc de la política. I només podrem encarrilar-lo a través d’un procés de diàleg, negociació i pacte que cal primer que es produeixi entre les forces polítiques catalanes. Una societat dividida per meitats en dos blocs enfrontats serà incapaç de trobar l’acord transversal necessari que serveixi de desllorigador d’un procés de reconciliació i reformes que ha d’estar presidit pel respecte a la legalitat vigent i als mecanismes i majories previstos per canviar-la.

 

Setè. En un moment especialment difícil per a les nostres institucions d’autogovern cridem a la calma i la serenor ciutadanes que han de permetre un esforç de consens al qual han de sentir-se cridades totes les forces polítiques democràtiques.

 

 

 

Paraules clau: