Compleixi el mandat d’aquest Parlament i retorni les pagues extra als funcionaris

  • Miquel Iceta
  • Actualitzat:
  • Creat:

Miquel Iceta recorda a Torra que la resta de CCAA, ajuntaments i administració general de l’Estat ja les han retornat i li retreu “manca de capacitat de negociació amb els col·lectius que més pateixen les retallades”

El primer secretari del PSC i president del grup parlamentari Socialistes – Units per Avançar, Miquel Iceta, ha reclamat al president de la Generalitat, Quim Torra, que compleixi el mandat del Parlament de Catalunya i retorni les pagues extra als funcionaris. Iceta, que ha recordat al cap de l’Executiu que el passat 9 d’octubre aquest Parlament va acordar que s’havien de retornar als empleats públics les pagues extraordinàries dels anys 2013 i 2014 entre aquest any i l’any 2020, li ha retret que el Govern traslladés a la Mesa de la funció pública que aquests diners no serien completament retornats fins l’any 2026 en una proposta que els sindicats van qualificar “d’insultant”.

 

“El seu govern està mancat de capacitat de negociació amb els col·lectius que més pateixen les retallades”, li ha dit Miquel Iceta, que ha rebutjat que el president assegurés que la resposta a la pregunta de per què els funcionaris no cobraven la tenia la ministra de Funció Pública, Meritxell Batet. “La resta de Comunitats Autònomes, els ajuntaments i l’administració general de l’Estat només van retallar la paga de 2012 i ja l’han retornada”, li ha recordat el president del grup socialista, que no ha pogut obtenir resposta a la pregunta sobre quan es retornaran aquests diners a les butxaques dels treballadors i treballadores públics de Catalunya. Miquel Iceta ha demanat al president i al seu Govern que rectifiqui i eviti les mobilitzacions que els sindicats ja han anunciat, proposi un calendari digne per retornar als empleats públics allò que se’ls deu i prioritzi en els propers pressupostos el retorn de les pagues, donant compliment al que ha aprovat al Parlament de Catalunya.

 

Preguntes sobre el pagament a les federacions esportives i sobre la situació límit dels professionals de la sanitat

 

En el torn de preguntes al Consell Executiu, el diputat Óscar Ordeig ha exigit el pagament immediat de les subvencions a les federacions esportives que, a més d’haver patit la retallada del 60% de les ajudes, veuen com a dia d’avui no han cobrat res dels més de 8 milions pressupostats. Ordeig ha recordat que “dins del sector esportiu, les federacions i els clubs tenen un rol fonamental en l’esport de competició” però “lamentablement han passat uns anys amb moltes adversitats i els cal el recolzament del Govern”. Per això, en nom del grup Socialistes i Units per Avançar, ha demanat que “les subvencions d’enguany es paguin el més aviat possible, es recuperi la retallada del 60% i hi hagi un contracte programa plurianual, com feia el Govern catalanista i d’esquerres, que eviti que es repeteixi aquesta situació”.

D'altra banda, la diputada Assumpta Escarp ha alertat al vice-president Pere Aragonès sobre la situació límit en què es troben els i les professionals del sistema sanitari públic, i en especial els de primària, que han convocat una vaga entre el 26 i 30 de novembre. Escarp ha reclamat "acabar amb la sobrecàrrega i la degradació en que han caigut en la seva tasca diària" i  ha alertat que "no es pot considerar una situació normal quan 5.700 professionals del país es veuen obligats a fer una convocatòria de vaga". La diputada socialista ha lloat la feina dels professionals de la salut, "que han aguantat el sistema davant les retallades" però ha alertat que els metges "han arribat al límit i només els ha faltat sentir que la paga extra, que es deu a tot el sector públic, la cobraran al 2026".

 

 

Paraules clau: