Com és possible que destinin menys diners als pressupostos contra la violència de gènere?

  • Beatriz Silva
  • Actualitzat:
  • Creat:

Bea Silva denuncia que “en aquest moment tenim una xarxa d'atenció que arriba només a una de cada deu dones que s'estima són víctimes de violència masclista”

La portaveu de polítiques de les dones del grup Socialistes-Units per Avançar, Bea Silva, ha afirmat avui que “la radiografia de la desigualtat entre homes i dones en el món laboral a Catalunya és molt negativa. Com és possible que es destinin menys diners als pressupostos de 2020 a lluitar contra la violència de gènere que el que es va anunciar pel 2019?”. La diputada també ha recordat al Govern que “amb motiu del debat de política general de 2018, aquest parlament va aprovar augmentar en un 35% la partida específica per lluitar contra la violència masclista i les xifres no mostren que això estigui succeint”.

 

“En aquest moment tenim una xarxa d'atenció que arriba només a una de cada deu dones que s'estima són víctimes de violència masclista. Nou de cada deu queda fora de qualsevol tipus d'atenció. Existeixen només 8 serveis d'intervenció especialitzada per cobrir tot el territori. Això es tradueix en que hi ha només 59 professionals per recuperar a les víctimes de tot Catalunya. Com deia el lema de el 8 de març de fa dos anys, les dones permetem que es mogui el món. Però no se'ns paga per això. En els últims deu anys, la bretxa salarial a Catalunya s'ha mantingut entre el 23% i el 24% amb un ritme de reducció tan petit que, si es manté, trigarà 350 anys a eradicar-se. Les dones estan millor formades, però pateixen més atur i més precarietat laboral”, ha explicat.

 

Bea Silva ha assenyalat que “amb motiu el 8 de març de 2019, aquest parlament va aprovar una moció presentada pel meu grup parlamentari que instava a la Generalitat a posar en marxa en un termini de tres mesos el Pacte nacional per la lluita efectiva contra la desigualtat retributiva i la feminització de la pobresa que conté el Pla de Govern d'aquesta legislatura. La moció incloïa la creació de programes específics per als col·lectius de dones que pateixen de manera més extrema la precarietat i la pobresa com les famílies monoparentals femenines, les dones que disposen de pensions no contributives i les treballadores de la llar. Ha passat un any i seguim sense saber res d'aquest pacte. Quan es farà realitat, consellera? M'agradaria recordar-li que és una mesura que està en el pla que va presentar el seu propi govern per a aquesta legislatura. No és una proposta imposada des de l'oposició”.

 

“En una roda de premsa, la seva antecessora, la consellera Artadi, va afirmar el 25 de febrer de 2019 que el seu govern destinaria a 2019 37 milions d'euros per lluitar contra la violència masclista. Però en el ple celebrat el 13 de novembre passat, vostè va afirmar que es destinarien 32 milions d'euros per lluitar contra la violència masclista, dels quals 19,5 milions corresponien a recursos propis i 12,7 a recursos transferits per al desplegament del 'Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere. En la comissió de el passat 25 de gener, vostè va afirmar que el 2020 els recursos serien de 30 milions, dels quals 17,5 milions corresponien a recursos propis i la resta als del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere que són els únics que no varien cada vegada que pregunto per aquesta qüestió. Sabem quant s'està destinant a lluitar contra la violència masclista a Catalunya? El 2019 van ser els 37 milions d'euros que va anunciar la consellera Artadi o els 32 milions que va anunciar vostè?”, ha preguntat.

 

 

Paraules clau: