Catalunya no pot suportar més la inacció del seu Govern, també en l’àmbit de l’educació

  • ESTHER NIUBÓ
  • Actualitzat:
  • Creat:

PSC-Units lamenta els incompliments reiterats de l’executiu català i l’urgeix a incrementar la inversió en educació per “començar a revertir les retallades i que, com a mínim, no n’apliqui de noves”.

La portaveu d’Ensenyament del Grup Socialistes-Units per Avançar, Esther Niubó, ha demanat avui “decisions valentes” del Govern perquè destini “un 6% d’inversió en educació” i poder afrontar així “els principals reptes de futur d’aquest país i generar oportunitats educatives amb igualtat d’oportunitats”. Niubó ha denunciat que “Catalunya pateix un infrafinançament de l’educació pública que ens condiciona, i molt” i ha lamentat que “no només som dels territoris on més s’ha retallat en educació, sinó que encara no s’han revertit les retallades”.

En una interpel·lació al Govern sobre el curs escolar 2019-2020, la diputada socialista ha assegurat que “portem una dècada d’involució” que ha provocat que “Catalunya sigui de les Comunitats Autònomes on el nivell de renda familiar més condiciona el rendiment acadèmic de l’alumnat”, un indicador clau que “posa de manifest la manca d’equitat del sistema educatiu”. En aquesta línia, Niubó ha afirmat que “Catalunya no pot suportar més la inacció del seu Govern” i ha insistit que “el sector de l’educació n’és un de rellevant que nota els efectes d’aquesta impotència del Govern per avançar”.

Esther Niubó ha criticat que “no es poden seguir justificant els incompliments a aquest Parlament, a la llei o a decrets aprovats pel mateix Govern” i ha denunciat que “el proper curs ja serà el setè consecutiu sense, per exemple, que el Govern assumeixi la seva coresponsabilitat en el finançament de les escoles bressol municipals”. Niubó ha recordat que tot i que “l’etapa 0-3 és una competència exclusiva del govern de la Generalitat”, l’executiu, “amb la seva inacció i abandonament, ha reduït o anul·lat les possibilitats de molts infants d’accedir a una educació decisiva en aquesta etapa”. En aquesta línia ha afegit que “cal que el Govern treballi colze a colze amb els municipis, però assumint cadascú la seva responsabilitat”.

Per al proper curs, Niubó també ha demanat “una davallada de ràtios” per "poder millorar l’atenció educativa i poder mantenir professionals en el sistema", "reforçant l’estabilitat de les plantilles, especialment als centres de màxima complexitat". Niubó també ha lamentat “tancaments unilaterals que s’han anunciat per part del Departament després que, en el procés de preinscripció, s’havien previst grups i línies i havien tingut demanda d’alumnat”.

Paraules clau: