Cal un decret d'accessibilitat al sistema de salut per solucionar el problema de les llistes d'espera

  • Assumpta Escarp
  • Actualitzat:
  • Creat:

Escarp lamenta l'incompliment del pla de xoc de reducció de les llistes d'espera "hi havia el compromís de rebaixar-les a la meitat, i només s'ha rebaixat un 0'6% per intervencions quirúrgiques, i un 20% en proves diagnòstiques i visita a l'especialista

"Estem cansats de bons propòsits. Volem mesures legislatives i de gestió per solucionar el problema de les llistes d'espera a Catalunya" ha denunciat aquest matí la diputada del grup Socialistes - Units per Avançar, Assumpta Escarp davant les nefastes xifres de les llistes d'espera arreu de Catalunya que presenta el Departament de Salut.

Escarp ha lamentat "haver de veure's obligada a reiterar que no s'ha complert el pla d'abordatge de les llistes d'espera" que va presentar el conseller de salut Antoni Comín al mes d'abril de 2016, i ha recordat que "cal complir el mandat del Parlament aprovat el 17 de febrer de 2016 referent a política sanitària, en el que s'instava el Govern a millorar les llistes d'espera sanitàries i a complir la moció aprovada el 2012 al Parlament que tractava sobre el mateix tema".

La diputada socialista ha denunciat que les dades del Departament de Salut del 2017 "manifesten un clar incompliment dels mateixos objectius que es va marcar la Conselleria de Salut". Segons aquestes, les llistes d'espera per a una intervenció quirúrgica s'han reduït un 0,6% a Catalunya durant el 2017 respecte a l'any anterior, tenint en compte que a desembre de 2017 els pacients en llista d'espera eren 163.809 . També estan molt lluny de l'establert en el Pla de xoc la reducció de les llistes per les proves diagnòstiques i les persones pendents de consultes amb l'especialista, que han baixat un 19%, molt lluny del 50% establert en el Pla. "El Govern no ha complert cap d'aquests compromisos i les úniques accions que s'han vist ha estat una gestió de les llistes d'espera, sesgada i parcial" ha lamentat Escarp, que ha instat a "tenir un Govern com més aviat millor que s'ocupi realment de les seves competències, que en el relatiu a salut les tenen totes".

Per tot això, el grup PSC - Units ha entrat una proposta de resolució on reclama "no un pla de xoc, sinó aprovar un decret d'accessibilitat al sistema de salut, que no sigui sols una bona intenció sinó que tingui així rang de compliment, i estableixi uns temps màxims garantits per tots els serveis sanitaris existents, assegurant la qualitat i equitat de forma integral".

Fitxers adjunts:

Paraules clau: