Cal formar govern per acabar amb el 155

  • Miquel Iceta
  • Actualitzat:
  • Creat:

Iceta insisteix en la necessitat de "reconciliar una societat catalana dividida en dues meitats"

"L'única solució al problema polític que s'està vivint a Catalunya és retornar a la política i per això el primer que cal fer és formar govern" ha explicat aquest matí el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en una conferència realitzada al Foro SER Navarra aquest matí. Iceta ha fet un diagnòstic sobre la situació política actual i ha lamentat que la majoria independentista "no hagi estat capaç d'acabar amb l'aplicació del 155 ni sembla que puguin ser capaços de fer-ho abans del 22 de maig, data límit per la investidura o la convocatòria d'eleccions".

La solució segons Iceta és "el diàleg, la negociació i el pacte" i es basa en "formar govern per acabar amb la vigència del 155 i gestionar des de les institucions catalanes les competències i recursos de la Generalitat, i per obrir ponts de diàleg amb Espanya per sortir d'aquest embolic". El primer secretari del PSC ha recordat però, que existeixen 2 milions de catalans que han donat suport a partits independentistes "i això no ho solucionarà la justícia, sinó que ho haurem de solucionar a base de convence'ls, si no a tots, a una part significativa, que hi ha una sortida millor a la independència".
 
Iceta ha insistit en la necessitat de "reconciliar una societat catalana dividida en dues meitats" i de potenciar "el respecte i el reconeixement entre diferents", i ha recordat les 4R que els socialistes veuen imprescindibles per posar solució al conflicte català: Reconeixement de la realitat catalana, Respecte a les regles del joc (legalitat), Recursos (pacte fiscal) i Representació (senat federal).

El líder socialista també ha volgut posar en valor la transició: "els que intenten fer-nos creure que va ser un acte fallit s'equivoquen" però ha matisat que "amb el pas del temps requereix de tots un esforç de reformes  per adaptar-nos a un univers canviant".


Preguntat pel comunitat d'ETA demanant perdó i reconeixent el mal causat durant aquests anys, Iceta ha volgut recordar a les 829 víctimes del grup terrorista i ha cridat a "mirar endavant malgrat el dolor injust i innecessari que van causar", i ha demanat "intentar acabar amb qualsevol tipus d'acció violenta i amb l'intent d'excloure a qualsevol persona que no pensi de la mateixa forma".

Paraules clau: