Cal completar l'estat de les autonomies per passar a un estat federal

  • Miquel Iceta
  • Actualitzat:
  • Creat:

Iceta reivindica el federalisme com la millor fórmula per resoldre la governança del país

"La cultura federal és la cultura de la cooperació i el pacte" ha explicat Miquel Iceta després de inaugurar la III Convenció Federalista, organitzada per la Fundació Rafael Campalans i la Friedrich Ebert Stiftung a Barcelona. El candidat socialista a la presidència de la Generalitat ha deixat clar que el federalisme "és un sistema que ha estat molt útil a diversos països per resoldre la governança". En aquest sentit ha considerat que cal "completar l'Estat d'Autonomies", que és de tipus federal, amb dues coses: institucions federals i cultura federal: "hem de passar a aquesta fase de major cooperació entre tots".

Preguntat sobre la seva proposta respecte el sistema de finançament, Iceta ha lamentat que es produeixin suspicàcies quan és un polític català qui demana millores, i ha demanat als espanyols "separar la voluntat dels independentistes de la dels federalistes, que reivindiquem millores des de la lleialtat d'un projecte compartit". Iceta ha reivindicat el PSC com "la única alternativa que tenen aquells que volen millorar el finançament, ja que el PP i Ciutadans no volen millores i els independentistes han renunciat a fer-ho".

Respecte les declaracions de Puigdemont sobre la necessitat de plantejarnos la presència a Europa, Iceta s'ha considerat "a les antípodes" d'aquest plantejament: "El projecte europeu és per eliminar fronteres, no posar-ne de noves" ha dit i ha emplaçat als independentistes a "començar a reconèixer que algunes de les exigències que plantejaven era impossible que Europa els hi donés suport". Finalment Iceta ha reclamat "tornar a una etapa d'estabilitat política, seguretat jurídica i a crear un clima per recuperar la inversió i l'economia". Per la seva banda, Ximo Puig, ha considerat que "el problema d'assimetria financera existeix" i per tant "el que demana Iceta és una qüestió de justícia. Parlar de finançament és parlar d'estat del benestar" ha afirmat.

Paraules clau: