Aquests pressupostos són socialment insuficients i legitimen un govern que agonitza

  • Actualitzat:
  • Creat:

PSC-Units considera que els pressupostos presentats avui per agricultura, treball, afers socials i famílies, i empresa i coneixement no resolen els reptes que tenen els departaments

Aquesta tarda s'han realitzat les compareixences de les Conselleres d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, i d'Empresa i Coneixement, així com del Conseller de Treball, Afers socials i Famílies, per tal de presentar els pressupostos dels seus departaments.


Pressupost d'Empresa i Coneixement

"Aquest pressupost mostra una mirada curta respecte als reptes que aquest país ha d'afrontar" ha denunciat la diputada de Socialistes i Units per Avançar, Alícia Romero en la seva intervenció posterior a la compareixença de la consellera Chacón. Per Romero "fa 3 anys que estem de pròrroga pressupostària i per tant 3 anys perduts en què s'haurien pogut resoldre moltes coses de les quals s'han dit avui".

A més, considera que "l'àmbit de coneixement s'hauria de posar al centre de l'economia, per poder competir en mercats cada cop més globalitzats i avançats i els pressupostos no ho fan" i denuncia que si comparem amb els pressupostos de 2010, com fa el vicepresident Aragonès, "sortim perdent en recerca, universitat, indústria i innovació".

Pressupost de Treball, Afers Socials i Famílies

"Aquests pressupostos s'obliden de la infància, inverteixen en polítiques de dones i LGTBI el mateix que l'any passat, fan continuar a les persones dependents en una eterna llista d'espera i no despleguen la Renda Garantida. No són la solució a res" ha denunciat el diputat Raül Moreno en la seva intervenció posterior a la compareixença del conseller El Homrani.

Moreno ha destacat el cas d'infància, "en què la DGAIA ha deixat de gastar 88 milions d'euros quan té entitats sense cobrar, manca de places, menors dormint al carrer i l'índex de pobresa infantil més alt d'Espanya". Pel que fa a la dependència, ha denunciat que amb els pressupostos presentats "ni reduirem llistes espera, ni farem places noves, ni millorarem condicions precàries dels treballadors i treballadores del sector". A més ha lamentat que no es destini ni un euro per a la construcció de més residències públiques. Finalment, respecte a polítiques de gènere, ha posat sobre la taula que el govern només destina els diners del Pacte d'Estat Contra la Violència de Gènere.

"Tenen pressa perquè electoralment els interessa donar la imatge que amb aquests pressupostos es podran solucionar els problemes socials a Catalunya i això no és cert" ha alertat el diputat.

 

Pressupost d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

El diputat Òscar Ordeig ha demanat la retirada del pressupost "per insuficient de cara al sector agrari i ramader de Catalunya". Segons el diputat socialista "tenim tres grans reptes o tres grans problemes, depèn de com es miri, que són preus justos, una problemàtica que ha arribat per quedar-se, despoblació i medi ambient sostenibilitat, i trobem a faltar per afrontar aquests reptes tres elements: falta d'estratègia i d'un projecte de país, pressupost insuficient i lleis o regulació que dia rere dia ens perjudica i no facilita l'activitat sectorial".

Ordeig ha considerat que el presentat per la Consellera Jordà és "un mal pressupost per l'Agricultura i pel món rural", ja que "no es resolen les problemàtiques que tenim endavant" perquè no hi ha partides per lluitar contra la despoblació, ni programes o partides d'altres departaments que ajudin a la competitivitat del sector o al territori, així com cap pla de xoc pel desenvolupament rural. Finalment el diputat socialista ha reclamat "fer una reflexió sobre com fem un país d'oportunitats a tot el territori."

Paraules clau: