Miquel Iceta proposa un Pacte d'Estat per Catalunya que impliqui a la majoria de forces polítiques

  • Actualitzat:
  • Creat:

El primer secretari del PSC recorda des de Madrid la necessitat d'un pacte Catalunya endins per afrontar amb èxit la negociació amb el govern d'Espanya

El primer secretari del PSC i president del grup parlamentari Socialistes-Units per Avançar, Miquel Iceta, ha proposat avui un gran Pacte d'Estat sobre la qüestió catalana que impliqui a una majoria de les forces polítiques "i que pot recollir tants aspectes pendents com es vulgui si existeix la voluntat política necessària". El pacte estaria inspirat en la declaració de Barcelona signada pel PSC i el PSOE l'estiu de l'any passat i que recull, entre altres qüestions, les 46 demandes pendents de la Generalitat a l'Estat, el desenvolupament de l'Estatut o la negociació d'un nou model de finançament.

Durant un esmorzar organitzat pel Foro Nueva Economía a Madrid, Miquel Iceta ha subratllat que la qüestió catalana s'ha de resoldre en el marc de la legalitat però ha posat l'accent en la situació social a Catalunya; "dos milions de persones que han votat independència és molta gent i cal donar-hi resposta".

"Des de 2010 no s'ha produït cap acostament entre les posicions dels governs d'Espanya i de la Generalitat, al contrari, l'esquerda es va anar eixamplant cada cop més". "No em cansaré de repetir-ho, no hi ha solució possible sense un llarg i difícil procés de diàleg, negociació i pacte". Per a Miquel Iceta el canvi polític a Espanya a partir de la moció de censura ha fet possible iniciar aquest camí de diàleg; "la disposició del president Sánchez al diàleg i a les reformes és l'inici d'aquest procés".

Tanmateix, Miquel Iceta ha insistit que per afrontar amb èxit la negociació amb l'Estat cal un pacte entre els partits catalans; "necessitem primer un acord entre catalans, ho hem demanat al Parlament", ha recordat.

La 'recepta Iceta'

Miquel Iceta ha ofert el que ha anomenat 'la recepta Iceta', que passa per parlar ara i negociar quan es pugui i "prioritzar el que és urgent, i el que és urgent ara mateix a Catalunya és l'autogovern", i ha recalcat que l'esforç del PSC té com a destinatari "la societat espanyola i la societat catalana, en la seva diversitat i en la seva complexitat".

 

*Adjuntem la intervenció de Miquel Iceta

Fitxers adjunts:

Paraules clau: