Catalunya necessita més inversió que mai

  • Meritxell Batet
  • Actualitzat:
  • Creat:

El PSC presenta 128 esmenes als Pressupostos de l’Estat per 720 milions d’euros, la xifra més alta mai registrada

Meritxell Batet, aquesta setmana al Congrés
Meritxell Batet, aquesta setmana al Congrés

El PSC ha registrat finalment aquest divendres 128 esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat per aquest any, per un valor de gairebé 720 milions d’euros. És el major número d’esmenes mai registrat pel PSC, que una vegada més centra les seves prioritats en tres eixos: les infraestructures, la cultura i l’R+D+i. En total, 720 milions d’euros, la xifra més alta mai registrada. La coordinadora dels diputats i les diputades del PSC, Meritxell Batet, ha posat en valor que és l’any en què més diners es demanen per a Catalunya perquè “Catalunya necessita més inversió que mai”, després dels set pressupostos presentats fins ara pel Govern del PP.

“Els PGE incompleixen amb Catalunya i amb l’Estatut”, ha recordat Batet, que demana que “d’una vegada per totes es pugui complir amb les necessitats de ls ciutadans i les ciutadanes de Catalunya”.  Des que govern el PP “s’han anat acumulant les necessitats i els incompliments per part del PP”, ha denunciat.  “Dubtem que Rajoy canviï d’actitud i s’avingui a invertir a Catalunya el que li demanem i el que els ciutadans i ciutadanes necessiten”, ha dit Batet, “però hem fet l’esforç de registrar totes les esmenes necessàries perquè Catalunya rebi el tracte que es mereix”.

Sobre els eixos prioritaris de les esmenes, Batet ha assenyalat en primer lloc, la vertebració del territori. En aquest sentit, amb càrrec a la Disposició Addicional Tercera de l’Estatut, el PSC ha presentat una esmena quantificada en més de 446 milions d’euros que inclou el corredor mediterrani, el rescat de peatges, el Quart Cinturó o la N-260. A més, el PSC ha presentat  diverses esmenes (fins arribar als 578 milions), la rehabilitació d’edificis de barris de Barcelona (deu milions) o el soterrament de les vies de ferrocarril a L’Hospitalet, Sant Feliu de Llobregat i Montcada i Reixac (20 milions), a més d’altres infraestructures important s per a Catalunya, com la variat de Vallirana de l’N-340 (20 milions) o la millora de la seguretat a l’N-260 (un milió). En matèria d’Agricultura i Medi Ambient, destaquen 4,3 milions destinats a la recuperació i la conservació de les platges de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, un milió per a la regeneració del riu Llobregat o 2,8 milions per la prolongació del passeig marítim de Gavà (Baix Llobregat). Les esmenes del PSC inclouen també un milió d’euros per al passeig marítim de Cunit (Baix Penedès) i un milió d’euros per la modernització del rec de l’horta de Lleida.

En segon lloc, la coordinadora dels diputats i les diputades ha destacat la importància des del punt de vista estratègic la inversió en R+D+i, “abandonada pel Govern de Rajoy”. Per aquest motiu, el PSC ha presentat una esmena a l’articulat “per garantir la viabilitat de tots els centres tecnològics i científics del país”. A més, ha presentat diverses esmenes concretes, valorades en més de 27 milions d’euros per dotar de pressupost diversos centres de recerca i investigació a Catalunya. També ha inclòs dos milions per Centre de Nanotecnologia i Nanociències, l’Institut d’Investigacions Biomèdiques i l’Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera;  600.000 euros per al Centre Innovació per a la simulació en l'àmbit de la salut a Igualada (L’Anoia) , o 300.00 euros per al Centre d'R+D+i en Nutrició i Salut (Reus, Baix Camp). A més, s’ha presentat una esmena de deu milions d’euros per a la segona fase del Pla Industrialització de les Terres de l'Ebre.

La tercera pota de les esmenes del PSC són les referides a la cultura. En aquest apartat, el PSC aposta per les grans infraestructures però també s del país, però també apostar per petits festivals i la millora d’equipaments culturals. S’inclouen en aquesta partida, entre d’altres, més de 20 milions d’euros per a equipaments i institucions culturals de la ciutat de Barcelona, que inclouen el MNAC, el MACBA, El Liceu o el Mercat de les Flors. També, entre d’altres,  1,4 milions pel museu municipal i la recuperació del Molí del Ribé a Santa Coloma de Gramenet, 1,7 milions per a la museïtzació dels antics refugis antiaeris de Badalona o 500.000 euros per a la nova seu de l’Arxiu Històric Provincial de Girona. A Lleida, el PSC vol que es destini 1,5 milions d’euros a les muralles del turó de la Seu Vella, mentre que a les comarques de Tarragona destaca un milió per a la necròpolis paleocristiana de la ciutat.

Per últim, el PSC ha inclòs en l’articulat del text la creació d’un fons per al rescat de peatges, inversions per a institucions de l’Ajuntament de Barcelona (deu milions d’euros) o mesures de suport a zones de muntanya.

 

*Sinclouen dos àudios de Meritxell Batet, el quadre de les esmenes del PSC per als PGE 2018 i l'esmena 'llençol' amb la llista d'inversions per al compliment de l'Estatut

Fitxers adjunts:

Paraules clau: