Estem davant d'una oportunitat històrica que hem de saber aprofitar

  • Pedro Sánchez
  • Actualitzat:
  • Creat:

El president de l'Executiu, Pedro Sánchez, compareix davant del ple del Congrés per informar a la cambra sobre els últims Consells Europeus

"Europa ha sabut estar a l'altura, i quan Espanya va proposar un Pla Marshall per encarar la calamitat més gran de l'últim segle, Europa va aprovar un Pla Marshall", ha explicat avui el president del Govern de l'Estat, Pedro Sánchez, al Congrés dels Diputats. En la seva compareixença, a petició pròpia, davant el ple del Congrés dels Diputats per a informar sobre els últims Consells Europeus, principalment del que es va tenir lloc del 17 al 21 de juliol, en el qual es va aprovar un gran pacte per afrontar la crisi provocada per la pandèmia de la COVID-19, el president ha assenyalat que el paper que ha mantingut el Govern d'Espanya en aquestes negociacions ha estat "ambiciós, ferm en els seus objectius més essencials, proeuropeu i proactiu". "Mai hem dubtat de la voluntat d'Europa, i mai hem renunciat a l'èxit d'Europa. Hem defensat els interessos d'Espanya, però hem defensat també el que crèiem de cor que eren solucions per tots els ciutadans i ciutadanes del continent europeu", ha destacat. Segons el president, d'aquest acord històric podem extreure'n diverses lliçons: la primera "ha estat tornar a ser qui som, tornar a ser Europa perquè Europa protegeixi a Europa i tornar a creure en la unió i en el principi de reciprocitat"; la segona, que durant la crisi de 2008 es va fer una política que no pensava en les persones, sinó en les macroestructuras econòmiques, i quan la política s'oblida de les persones, les persones s'obliden de la política", i la tercera lliçó, que "el que Europa demana és l'Espanya que volem, que és l'Espanya en la qual creiem: una Espanya amb igualtat de gènere; una Espanya amb cohesió social i territorial; una Espanya que aposti decididament per la transició ecològica i la digitalització econòmica".

Durant la seva intervenció Sánchez ha recordat que el passat 23 de març, un cop declarat l'Estat d'Alarma al nostre país, Espanya ja va reclamar "un Pla Marshall europeu", i també va ser Espanya qui, al costat d'Itàlia i altres set Estats membres, va enviar a les institucions una carta oberta apostant per "un instrument de deute comú" davant l'emergència econòmica. Un acord ambiciós sense precedents Per altra banda, Sánchez ha desgranat els elements principals de l'acord europeu, que ha permès a Espanya "mantenir els seus principals objectius". En primer lloc, ha remarcat que "hem aconseguit mantenir el volum del Fons de Recuperació en 750.000 milions d'euros", dels quals aproximadament 140.000 milions d'euros corresponen a Espanya, i per tant ascendeix a l'11% del nostre PIB. "És un acord molt ambiciós, sense precedents, un Pla Marshall, que permet afrontar la difícil tasca de la recuperació econòmica i social en el nostre continent i en el nostre país", ha recalcat Sánchez.

El president de l'Executiu ha insistit que "estem davant d'una oportunitat històrica que hem de saber aprofitar per reprendre la senda del creixement sobre pilars més sòlids i sostenibles". "Ser més forts i competitius, apostant per la transició ecològica, la digitalització, la lluita contra les desigualtats, específicament la de gènere, i la cohesió social i territorial del nostre país, perquè ningú es quedi enrere", ha assenyalat. "Si Espanya vol, Espanya pot. Ara és el nostre torn. Aquest horitzó d'unitat i acord ha de ser també el nostre horitzó. Només necessitem creure en nosaltres mateixos", ha ressaltat Sánchez, que ha insistit que la negociació "és l'única clau per a arribar a acords, tal com s'ha demostrat a Europa, on els països, vinguéssim de la família política de la qual vinguéssim, necessitàvem un acord". "El projecte de país que teníem a l'inici de la legislatura és el mateix que tenim avui" Durant la seva intervenció, Sánchez ha assegurat que la pandèmia no ha canviat les prioritats i el projecte de país que tenia el Govern de l'Estat a l'inici de la legislatura: "El projecte de país que teníem a l'inici de la legislatura és el mateix projecte de país que tenim avui i en el qual treballem des de fa dos anys", ha dit Sànchez. "És l'Espanya que ens mereixem, per la qual hem lluitat malgrat ser colpejats per una pandèmia", ha conclòs.

 

 

*Adjuntem compareixença en arxiu adjunt

Fitxers adjunts:

Paraules clau: