El seu Govern acomiadarà la legislatura amb un suspens en política social

  • Raúl Moreno
  • Actualitzat:
  • Creat:

Raúl Moreno denuncia l'oblit del govern a les residències i reclama encetar una reforma en el model residencial català i mesures urgents per millorar la situació dels usuaris i professionals que hi treballen

"El seu Govern ha negat l'assistència sanitària a persones pel sol fet de ser grans i viure en una residència" ha denunciat aquesta tarda el diputat de Socialistes i Units per Avançar, Raúl Moreno, durant la seva intervenció en el Ple Específic sobre l'afectació de la COVID-19 en el sistema residencial català, en la que ha considerat que el Govern "va construir un mur d'accés al sistema públic de salut" i que si hem estat capaços de controlar la pandèmia "ha estat gràcies als i les professionals del sector residencial, professionals mal pagades, amb condicions laborals precàries i que han patit de forma directa la pandèmia".


El diputat socialista ha lamentat que el Govern de la Generalitat "no té cap problema en atorgar 17 milions d'euros a dit a Ferrovial, ni en pagar 43.000€ la sanitat privada per cada llit ocupat, ni en privatitzar l'atenció mèdica dels serveis residencials amb macro-contractes a MUTUAM" i ha recordat que "el Parlament els va instar, a proposta del grup PSC-Units la setmana passada a revertir aquesta privatització" i que ERC i JxCat es van abstenir.

Moreno també ha volgut deixar clara que les competències per a gestionar les residències sempre les ha tingut el Govern de Catalunya, tal com apunta l'ordre 275/2020 del Ministeri de Sanitat. Punt 3. "Se faculta a la autoridad competente de la comunidad autónoma, en función de la situación epidémica y asistencial de cada centro residencial o territorio concreto y siempre atendiendo a principios de necesidad y de proporcionalidad, a intervenir los centros residenciales objeto de esta Orden" i que per tant, "el Govern de Catalunya, amb el seu president al capdavant, és el responsable de la gestió, amb els encerts i els errors que s'han produït", per això, considera que "no és de rebut escoltar al Sr. El Homrani i a la Sra. Vergès dir que "els dos departaments han treballat de forma coordinada des del primer moment" davant les xifres d'afectats i la inacció que va demostrar el govern.

Finalment el diputat socialista ha reclamat "encetar una reforma en el model assistencial català, dirigida cap a una integració eficaç dels àmbits social i sanitari" resumint el model de futur que té al cap el grup socialista: "Les persones que ho vulguin han de poder romandre a casa seva fins que el seu estat de salut o d'autonomia facin inevitable la seva institucionalització. Necessitarem modernitzar i incrementar els Serveis d'Atenció Domiciliària, tecnificar les llars i sumar els serveis que s'ofereixen des dels Ajuntaments. Un model on l'àmbit social i sanitari no treballin ni un minut més d'esquenes. Calen més professionals socials a salut i més professionals de salut a l'àmbit social. Calen residències amables, dotades d'un equipament sanitari bàsic, fent que la xarxa pública de salut sigui present a les residències 24h, en equipaments mitjans, amables, propers i oberts a la comunitat."

A més considera que també cal de forma immediata ampliar els mòduls i la ràtio de les residències en un 15%, i millorar les condicions laborals de les professionals, reprendre les valoracions del grau de dependència a tot el territori català, modificar el pressupost per construir 1.000 noves places de residència pública de gestió directa de la Generalitat i posar en marxa un sistema d'alerta primerenca, entre d'altres.

"El seu Govern acomiadarà aquesta legislatura amb un suspens en política social" ha conclòs Moreno, que ha lamentat que Catalunya "fa anys que no avança, exactament els mateixos que la dreta catalana, amb els seus múltiples logos, i l'anomenada Esquerra Republicana governen junts."

 

*Adjuntem intervenció 

Fitxers adjunts:

Paraules clau: