El PSC exigeix a la Generalitat que actuï davant del problema de les ocupacions delictives

  • Actualitzat:
  • Creat:

“Reclamem que doni suport als ajuntaments des d’un punt de vista social i policial”, afirma Jaume Collboni

En tant que l'habitatge "ocupa un lloc central entre les preocupacions ciutadanes" i en un context en què la pandèmia ha agreujat les conseqüències ja provocades per la crisi econòmica entre les famílies més vulnerables, el PSC reclama, en una declaració institucional presentada avui pel secretari de Política Municipal i primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, la secretària de Justícia, Habitatge i Funció Pública i diputada al parlament, Rosa Maria Ibarra, l’alcalde de Mataró i vicepresident de la Federació de Municipis de Catalunya, David Bote, i l’alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, l'"acció coordinada" de les administracions  i "la implicació del sector privat", sobretot dels grans tenidors, per resoldre el problema. 

 

En aquesta línia, el document assenyala que "els ajuntaments no ens podem trobar sols gestionant la solució a situacions molt complexes" i recorda a la Generalitat que "no pot mirar cap a un altra banda, sense fer res" davant les "ocupacions delictives" vinculades a màfies que se'n lucren. 

 

“Reclamem al Govern de la Generalitat que actuï davant del problema de les ocupacions delictives com ha fet el Govern d’Espanya i doni suport als ajuntaments des d’un pun de vista social i policial”, ha declarat Collboni, que ha recordat que l’Exectiu català “fa dos anys” que té una “proposta integral d’abordatge” del problema del PSC damunt la taula, però que “no ha fet res”.

 

Criteris per als Mossos

De la seva banda, Rosa Maria Ibarra, que ha recordat que les ocupacions han crescut un 70% a Catalunya entre els anys 2015 i 2019 ‑l’any passat es van denunciar 6.688 casos‑, ha exigit “un pas més des del punt de vista policial” i que “es donin criteris als Mossos per a les ocupacions delinqüencials”, un “problema que afecta, i molt, als municipis”.

 

“Necessitem ordre als carrers per garantir la bona convivència de veïns i veïns”, ha declarat David Bote, que considera que el problema de les ocupacions delictives “no es pot resoldre per la porta del darrere”. “Els ajuntaments estem lligats de mans i peus i ens trobem sols. Hem demanat el suport del president Torra I no l’hem trobat”, s’ha queixat.  

 

La declaració institucional impulsada pel PSC proposa:

 

1. Que el Govern de la Generalitat actuï davant l'increment evident de casos d'ocupacions a Catalunya i contra els problemes de convivència que aquesta realitat genera a través d'un Pla Interdepartamental contra l'ocupació, abordat des dels àmbits social, policial i jurídic. La coordinació dels cossos policial a través de les juntes de seguretat social és imprescindible, apunta la declaració. 
2. Modificar el Decret Llei 17/2019 per dotar de més competències els ajuntaments i governs municipals per actuar de manera eficaç contra la delinqüència i les ocupacions il·legals. Manca un lideratge del Govern català, que deixa tot el pes de les ocupacions delictives als ajuntaments. En aquest sentit, s'imposa la signatura de convenis amb els municipis que contemplin la delegació de tasques i recursos de proximitat per afrontar aquests problemes.
3. Que en els partits judicials en què les ocupacions i delictes vinculats suposin una sobrecàrrega de treball, es creï la figura del Fiscal especialitzat (que pot dependre del de delinqüència organitzada o econòmica).
4. Que el Consell General del Poder Judicial, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i les audiència pertinents estableixin uns criteris interpretatius clars mentre no es produeix una modificació legislativa sobre la matèria amb l'objectiu de garantir la segureta jurídica en la lluita contra les ocupacions delictives.
5. Traslladar l'acord al Govern d'Espanya, al Govern de la Generalitat, als grups parlamentaris del Congrés i del Senat, als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, a les entitats municipalistes catalanes i de l'Estat i a les associacions de veïns del municipi.

NOTA: adjuntem la Declaració Institucinal

Fitxers adjunts:

Paraules clau: