El PES reclama a la UE destinar els recursos necessaris per fer front el COVID-19

  • Actualitzat:
  • Creat:

Els socialistes europeus reclamen a la UE destinar tots els recursos necessaris per salvaguardar la gent i l'economia del COVID-19.

L’epidèmia del coronavirus està posant en joc el futur econòmic de la UE. Junt a la crisi sanitària existeix el risc real d’una crisi social, comercial i bancària. Pel diputat al Parlament Europeu, Javi López, “tot i les decisions del Banc Central Europeu d’ampliar el seu programa d'alleujament quantitatiu i el Mecanisme de Supervisió Únic per alliberar els bancs dels seus amortidors anticíclics, l’experiència de la crisi financera de 2008, demostra que cal anar més enllà. Necessitem un ample i ambiciós estímul fiscal europeu conjunt i coordinat, a la vegada que dotem d’estabilitat i liquiditat al sistema financer. Cal que la zona euro utilitzi tots els recursos i tots els instruments al seu abast per superar aquesta situació”.

Pels socialistes cal que la Comissió Europea revisi el mecanisme europeu d’estabilitat financera per crear un programa específic de la UE per lluitar contra la crisi del coronavirus. Per tal d’evitar una nova recessió, cal augmentar el patrimoni net del Banc Europeu d’Inversions i utilitzar el potencial que ofereix el Mecanisme d’Estabilitat Europeu establint una línia de crèdit obligatòria per finançar un instrument d’inversió comú.

En aquesta línia, la presidenta dels Socialistes i Demòcrates del Parlament Europeu, Iratxe García, el president del PSE (Partit Socialista Europeu), Sergei Stanishev, i el president del Grup PSE al Comitè de les Regions, Christophe Rouillon, van escriure una carta oberta a l'Eurogrup reclamant accions que permetessin mitigar l’impacte socioeconòmic del COVID-19 a Europa.

 

La carta detalla un seguit de mesures progressistes per pal·liar els efectes de la crisi econòmica entre les que destaquen un Pla de Recuperació Econòmica a nivell europeu que mobilitzi els instruments per ajudar a les persones, protegir els treballadors i treballadores i donar suport a les empreses, especialment les PYMES, o la creació d’un Sistema de Reassegurança d’Atur que protegeixi als treballadors i treballadores i els permeti abordar qualsevol impacte socioeconòmic a causa de la pandèmia.

 

L’eurodiputat del PSC Javi López s’ha mostrat crític amb decisions unilaterals que puguin afectar a la cooperació i regles comunitàries. Per l’eurodiputat, “en crisis d’àmbit continental els Estats membres han de mostrar una sortida coordinada a la crisi. També establint un marc temporal delimitat i coordinat de restricció de l’espai Schengen, tot respectant les seves normes”. Segons López, "en aquests moments d’incertesa, la UE ha de donar un pas endavant amb una mostra clara d’unitat i solidaritat davant d’una crisi que afecta a tothom. No es poden cometre els mateixos errors que en la crisi de 2008, calen solucions innovadores que ajudin a la ciutadania i estimulin l’economia per tal d’aconseguir una recuperació econòmica i social tant ràpid com sigui possible."

 

*adjuntem la carta oberta a l'Eurogrup

Fitxers adjunts:

Paraules clau: