Cal equiparar les indemnitzacions per violència masclista a les de les víctimes de terrorisme

  • Beatriz Silva
  • Actualitzat:
  • Creat:

Beatriz Silva defensa en un text alternatiu al projecte de llei del Govern que la quantitat fixada actualment per decret és totalment insuficient en els casos de fills i filles de víctimes mortals

El grup parlamentari Socialistes-Units per Avançar ha presentat al Parlament de Catalunya un text alternatiu al projecte de llei del Govern que proposa equiparar les indemnitzacions que preveu la llei 5/2008 del dret de les dones a la eradicació de la violència masclista a les que reben les víctimes del terrorisme. 

 

El text (adjunt), presentat per la diputada Beatriz Silva, proposa, entre altres qüestions, que les indemnitzacions s’aproximin a situacions equiparables, en aquest cas a les que reben les víctimes d’atemptats terroristes, seguint el model adoptat per la Comunitat Valenciana.

 

Silva considera que "la quantitat fixada actualment pel decret del Govern -que estableix un règim transitori per a la concessió d'aquests ajuts- i que és de 5.691,20€, és totalment insuficient en els casos de fills i filles de víctimes mortals". Per això proposa que rebin un 30% de l'import previst pel mateix supòsit en la Llei 29/2011 de Reconeixement i Protecció Integral a les Víctimes de Terrorisme que a la Comunitat Valenciana s'ha traduït en ajudes de 75.000€.

 

"Una de les qüestions més valuoses i innovadores que va tenir la llei 5/2008 d'eradicació de la violència masclista és que va reconèixer el dret a la recuperació i reparació del dany sofert per facilitar a les dones y als seus fills i filles un nou projecte vital. Han passat dotze anys i molt poques víctimes han vist reconegut fins ara aquest dret", assenyala la diputada Beatriz Silva que destaca que entre 2015 i 2019 només 91 dones es van poder beneficiar a Catalunya de les indemnitzacions que deriven de la llei tot i que en aquest mateix període hi van haver 7.000 sentències condemnatòries.

 

El que és més greu és que dels 9 feminicidis que hi va haver el 2019, només dos fills o filles van poder accedir a la indemnització que preveu la llei. Per això el projecte proposa altres modificacions que facilitin l'accés a les ajudes perquè puguin accedir-hi totes aquelles víctimes que hi tenen dret per llei.

 

El govern ha presentat el seu propi projecte però, segons la memòria econòmica que l'acompanya, només 55 dones podrien beneficiar-se de les indemnitzacions el 2020. Una xifra que es troba molt lluny de l'esperit i l'objectiu de la llei catalana: són milers les que cada any tenen una sentència condemnatòria i moltes més les que no aconsegueixen acreditar les seqüeles. Per això el projecte de llei presentat pel PSC proposa, a més, mecanismes nous que permetin que les seqüeles quedin plasmades en les sentències però també d'altres per informar i assessorar adequadament a totes les víctimes de les indemnitzacions a les què tenen dret per llei.

 

 

Fitxers adjunts:

Paraules clau: